Katselen tosi harvoin tv-ohjelmia, joissa samat julkkikset kisaavat kaiken maailman jutuissa. Ystäväni Helena kertoi useamman vuoden  seuranneensa Farmia ja niin minäkin kokeilin. Ja seuraan edelleen.

Farmi.jpg 

Tuo on aika hassun näköinen kuva, mutta siinä kisaavat Sami Jauhojärvi ja Michel Ntima. Olen jo ajasta jäljessä, kun osa tämän kesän kisailijoista oli vieraita niin nimiltään kuin ammatiltaankin. En ollut kuullutkaan Tuplakääk-podcastin juontajista, rokkarista, somevaikuttajasta, mediapersoonasta, tv-kokista ja reality-tähdestä. 

Mietin, että osallistujalista muodostaa hyvin monenkirjavan joukon ja varmaan on tarkoituksena, että katsoja "kiintyy" joihinkin ja toisiin taas ei. Näin ainakin mulle on käynyt. Mun tyyppejä ovat Miina Äkkijyrkkä, vaikka olikin niin jyrkkä, Veeti Kallio, Merja Kyllönen ja ehdottomasti Sami Jauhojärvi, joka muutama vuosi sitten valitsi mulle karvasukset paikallisessa Intersportissa. Näillä loppumetreillä haluaisin pois varsinaisen juonittelijan. Saas nähdä, miten käy.

Mukavaa Farmissa on se, että tehdään maatalon töitä vanhaan malliin. Niin vanhaan, että joku työ on minullekin vieras. Syntymäkotini on vanha maalaistalo ja siellä 1950-60 -luvuilla tehdyt työt ovat tuttuja. Olen lypsänyt lehmiä, tuskaillut sokerijuurikasmaalla ja heinäpellolla. Perunat nostettiin vaihdoksiin, mikä tarkoitti, että naapurit tulivat meille ja me naapureihin noukkimaan. Eikä palkasta tietoakaan. 

Meillä oli olot yhtä alkeelliset kuin Farmillakin. Vesi tuli sisään ja meni ulos, kun kannettiin. Tiski- ja siivousvedet haettiin navetan padasta. Pesupaikkana savusauna ja yksityisasioilla puusee pihan perällä. Tenavana nukuin nuorimman velipojan kanssa tuvan alasängyssä ja kaksi velipoikaa yläsängyssä. Talvella oli vällyt, kun tupa oli niin kylmä mutta kesällä pääsimme vintille nukkumaan. Näinhän oli naapureissakin. Eikä kukaan muuta kaivannutkaan.

Näin Eliinamirjami palasi muistoissa taaksepäin.