Vanhan talon korjaus ja siellä asuminen on aika kiehtovaakin, kun ajattelee, että samalla paikalla on asuttu pitkään ja monta isäntää ja emäntää on ehtinyt kulkea meidänkin pihapiirissä. Peräseinäjoen historian (Ossi Viita ja Ari Hirvonen) mukaan asuinpaikkamme eli Koukkarin uudisasutustila on perustettu vuonna 1688 ja on neljänneksi vanhin tila Peräseinäjoella. Tilan nimi on pysynyt samana vaikka omistajat ovat vuosisatojen kuluessa vaihtuneet. 

koukkarinm%C3%A4ki-normal.jpg  

Veljekset ovat aikanaan omistaneet nämä talot. Meidän vasemmalla oleva talo on rakennettu vuonna 1907 ja oikealla oleva talo jo vuonna 1879. Siitä ei ole tietoa, millainen "meidän" talo on ollut ennen tämän rakentamista. Molemmat talot on peruskorjattu vanhaa kunnioittaen ja molemmissa on elämää; meillä kahdestaan hiukan hiljaisempaa ja naapurissa vilkkaampaa. On mukavaa, kun naapurin nuorimmat lapset piipahtavat meillä, jolloin voimme jutella "kaikkia osapuolia kiinnostavista asioista".

Aikanaan ei ole viljelysmaata haaskattu vaan talot on rakennettu kivikkoiseen paikkaan niinkuin nämäkin. Joki on 200 metrin päässä ja talot hieman ylempänä olivat suojassa paisunnoilta (tulvilta).

m%C3%A4kikoukkari-normal.jpg 

Maa on raivattu pelloiksi jokeen saakka. Nyt "viljely" on hiukan yksitoikkoisempaa. Heinää kaadetaan kaupungin tontilta heti, kun se on ehtinyt muutaman sentin pituiseksi. Suurin osa tilasta on nyt asuntoaluetta.

kiviaita-normal.jpg  

Tontillamme riittää kiviä. Omenatarhaan teimme jo aikaisemmin kivikkokasveille aika ison alueen. Tämä vielä keskeneräinen aita sai alkunsa siitä, kun isäntä halusi siistiä hieman huvimajan taustaa ja viedä pois sinne kerääntyneitä kiviä. Eihän siinä niin käynyt vaan hän keräsi kivet aidaksi. Kun lähimailla olevat näkyvät kivet oli koottu, ei tarvinnut kuin rautakangella hieman kopsutella maata ja kiviä löytyi lisää. Tätä kuulemma vielä korotetaan jonkin verran, minkä jälkeen pääsen laittamaan päälle kivikkokasveja. Eikä tuo aidan vieruskaan ole valmis, mutta en malttanut odottaa tämän kuvan laittoa ensi kesään.