Tykkään dekkareista ja sukututkimuksesta ja tässä jutussa laitan ne yhteen. Muutama juttu sitten kerroin, että olen perinyt Miehen tädiltä muutaman haudan hoidon. Tämä hautakivi kiinnosti selvittämään asiaa enemmän.

salomonin%20hautakivi.jpg  

Tämä Salomon oli Miehen äidin setä ja hänet oli tapettu, mutta meillä ei ollut siitä muuta tietoa. Niinpä menin kaupunginkirjastoon lukemaan mikrofilmeiltä sanomalehdissä ollutta uutista. Oletin, että miestappo on uutisoitu ja niin olikin.

Löysin molemmista maakuntalehdistä jutun, joka yksityiskohdissa poikkesi hiukan toisistaan. Siksipä pitää tässä "opintojen" edetessä tutkia käräjäoikeuden pöytäkirjoja, jos ne on luettavissa yleisesti jossain paikassa.

Vuonna 1930 ja pitkään sen jälkeenkin uutisointi oli tarkkaa. Tässäkin tapauksessa oli nimeltä mainittu tämä Salomon eli tapon uhri ja tapon tehnyt. Uutisessa oli myös mainittu nimeltä talo, missä tämä veriteko oli tehty ja missä ensiksi tullut haava oli hoidettu. Tapahtumasta uutisoitiin lehdessä seuraavasti:

Kylän eräässä talossa (nimi mainittu) oli ollut nuorta väkeä nurkkatansseissa. Tällöin oli jostain syystä syntynyt riita talollisen poikien Salomonin ja Juhon välillä, jotka kumpikin olivat humalassa. Juho "tempasi puukkonsa lyöden sillä Myllyniemeä käteen. Puukotettu lähti sidottamaan haavaansa naapuriin (tässäkin mainittu talon nimi), jonne sitten Juhokin saapui vartoen Myllyniemeä eteisessä. Myllyniemen lähtiessä ulos löi eteisessä ollut Juho puukolla uudelleen Myllyniemeä kaulaan niin, että kurkut menivät poikki. Puukotettu tuupertui henkitoreissaan eteisen lattialle kuollen hetken kuluttua."

Toisen lehden mukaan Salomon oli mennyt ottamaan polkupyöränsä pihasta nähtävästi kotiinlähtöaikeissa, kun Juho iski häntä kaulaan. "kaulaan tullut haava oli katkaissut valtimon, niin että haavoitettu kuoli ennen kuin ehdittiin saada lääkäriä paikalle." Kuollut Salomon oli 30 vuotias ja tapon tehnyt Juho 23 vuotias. Tässäkin oli kaksi perhettä ja sukua kärsinyt. Tehtyä ei saada tekemättömäksi.

Surullinen ja turha tapahtuma, mutta valitettavasti näitä on yhä edelleen. Nyt ei kerrota nimiä mutta tapahtumapaikat ovat ainakin iltalehtien kuvissa. Ennen tiedotettiin tarkkaan lehdissä osalliset ja tapahtumapaikat, nyt niistä kerrotaan eri versioita somessa ties millä lailla. Kumpi parempi? 

Tämän Salomonin vanhemmilla oli 15 lasta, joista kolme lähti ja jäi Amerikkaan ja kahdet kolmoset, jotka kaikki kuolivat aivan pieninä. Vanhemmilla ja perheellä oli paljon ikävää ja surua.