Arvelen, että yli viiskymppiset ja vähänkin urheilusta kiinnostuneet tietävät, kuka on Peräseinäjoen Susi. No, hän on Ville Ritola, joka syntyi Peräseinäjoella 120 vuotta sitten. Ville muutti Amerikkaan 17-vuotiaana vuonna 1913 ansaitakseen leveämmän leivän, mitä Peräseinäjoki ja Suomi tarjosivat.

Tuo 'Peräseinäjoen Susi' -nimitys on tullut siitä, kun Pekka Tiilikainen oli haastatellut Villeä Amsterdamin olympiavuoden harjoittelustaan. Ville oli sanonut, että"Kattos se on ku pohojalaanen innostuu, niin sitä ei pirätä mikään. mä juaksin ja kävelin kuin hullu susi". Siinä mallia nuoremmillekin.

Laitanpahan tähän Villen mitalitkin, vaikka ne saa nätysti netistäkin:

Pariisi 1924
Kultamitalit
- 10 000 m juoksu
- estejuoksu
- 3000 m juoksu (joukkuekohtainen)
- maastojuoksu (joukkuekohtainen)
Hopeamitalit
- 5 000 m juoksu
- 10 000m juoksu
 

Amsterdam 1928
Kultamitali
- 5 000 m juoksu

Hopeamitali
-10 000 m juoksu

Innostuin kirjoittamaan Villestä, kun meidän RitolaHallissa oli kolmisen viikkoa sitten hieno Ville Ritolan syntymän 120 -vuotisjuhla. Juhlassa oli peräti kolme puhujaa, mutta he kertoivat Villestä eri näkökulmista. Harvinaisen mielenkiintoiset puheet. Myös meidän harrastajanäyttelijät esittivät Ossi Viidan käsikirjoittaman näytelmän Villen elämästä.

FM Ossi Viidan Suden hetkiä -kirja on amerikansuomalaisen olympiavoittaja Ville Ritolan elämäkertateos, joka kertoo olympiavoittajasta, kovasta työmiehestä ja perheenisästä. Hienoa, että on hänen elämänsä tallennettu kirjaan. Villehän jäi Suomessa Paavo Nurmen varjoon jo senkin vuoksi, että hän asui suurimman osan elämästään Amerikassa.

Ville.jpg  

On Villestä patsaskin meidän urheilukentän vieressä. 

aville.jpg

Ville on muutenkin noteerattu meillä niin eläessään kuin jälkeenkin päin. On Ville Ritolan tie ja monitoimihalli RitolaHalli. Ensimmäinen ikioma rivitaloasunto mulla oli Ritolanrivissä. Villen sukulaisia asuu edelleen meillä, joten nimi ei tule unohtumaan.

En muuten olisi aikaisemmin uskonut, että kirjoitan urheiluaiheisen jutun. Tässä se nyt oli. Omia hiihto- ja kävelyreissuja ei lueta urheiluksi. Ne on liikuntaa.