Meillä on vielä täysi joulu. Viimeiset suklaakonvehdit saatiin just syötyä. Jäljellä on enää Keskisen Onnensuklaa. Laatikoita ja uusi kinkku on vielä pakkasessa. Piti ostaa kinkkukin, kun tytär palaa heti uuden vuoden jälkeen Suomeen ja haluavat tulla pikapikaa äidin suomalaiseen ruokapöytään.

Joulu näkyy vielä muuallakin kuin ruokapöydässä. Joulukuusesta en ole enää moneen vuoteen ottanut kuvia. Samanlaisena seisoo meillä keskellä tupaa.

enkelit.jpg  

Enkelit kuuluvat meidän jouluun.

kanervat.jpg

Ostin varmaan lähes parikymmentä vuotta sitten mistä lie liidusta tehdyn "napin", josta otan kostutetulla sienellä valkoista ainetta ja töpötän kynttilät ikkunoihin sabluunalla. Joulun jälkeen ne on helppo pestä pois. Nyt on tuo nappi lähes loppuun kulutettu enkä ole löytänyt uutta. Etsintä jatkuu.

tonttu.jpg  

Hirrenpalaan tehty tonttu vartioi ovella välillä lumisena ja välillä märkänä.

Ja tulihan meille viime yönä lunta. Piti kiireesti kuvata, kun lupailivat vesisadetta. Taitaa tulla taas lossakkokelit.

kiulukka.jpg  

lumipuutarha.jpg  

Tuo traktori ei ole meidän tontilla vaan läheisellä tiellä. Me teemme lumityöt vielä vanhanaikaisesti parilla lumikolalla, mies isommalla ja minä pienemmällä (kun kaupasta olivat muutama vuosi sitten loppuneet isommat). Aamulla oli tosi kiire lumitöihin. Vaarana oli, että lumi sulaa ennen kolaamista. Olin kyllä hieman pettynyt, kun mun aktiivisuusrannekkeeseeni oli tullut odotettua vähemmän askelia ja aktiivisuutta. Nyt se käskee mun mennä puolen tunnin hölkälle. Arvatkaapas, toteutuuko.

Jouluaattona saimme lahjaksi ruumiin ja sielun ravintoa. Aiomme pikapuoliin maistella oululaisia lakka- ja mesimarjahyytelöitä ja karpalomehua. Pojan lahja oli yhden päivän työpalvelu meillä. Annetut ehdot olivat aika tiukat mutta selvisimme. Hän kävi tänään jakamassa vanhan kämppänsä köffissä olevat tavaransa kolmeen osaan; jätesäkkiin, mukaan omaan taloonsa ja köffiin jätettävät muistot. Homma hoitui vajaassa parissa tunnissa. Multa olisi mennyt siinä varmaan runsaat pari päivää. 

Tytär skypetti Pariisista ja kyseli meidän uudenvuoden aaton vietosta. Kerroin, että olemme hulluna juovuksis, poltamme saunan, ammumme raketteja naapurien tonteille, huutelemme ihmisille ja pidämme muutenkin tolkutonta meteliä. Ei muuten uskonut. Emme mekään.

Oikein rauhallista vuodenvaihdetta teille kaikille!