Nyt on tosiaan tammikuu ja sen on muutenkin huomannut kuin allakkaa kattoessa. Kylmää, kylmää ja lunta ja lunta. Harvemmin olen kolannut lunta pihasta yli kahdenkymmenen asteen pakkasessa. On tämäkin pikkukuusi kääriytynyt lumivaatteisiin.

talvikuva.jpg

Olenpahan taas selannut Kustaa Vilkunan Vuotuista ajantietoa, joka tietää "kaiken"säästä. Taidettiin siitä eilen radiossakin mainita, että Heikinpäivänä 20.2. karhu kääntää kylkeään. Jos joku on asentanut karhun talvipesään kameran, on kait saanut nähdä aika rysähdyksen, kun karhu on käännähtänyt.

Heikki kuulemma katkaisee talven selän. Heikki käy myös heinäladoissa ja vilja-aitoissa. Silloin pitää eläinten rehuista olla puolet jäljellä. Pitääköhän se paikkansa hilloihin ja marjoihin? Tänään just kattelin jääkaappia ja pakastinta. On siellä vielä niin paljon tavaraa, että taatusti tullaan eläneeksi seuraavaan satoon. Ellei lumettoman ajan pakkanen ole vienyt mansikan taimia tai puolukan ja mustikan varpuja.

Sitten vielä Kustaa kirjoitti, että 'Kun on helppo Henrikki, niin paukkuu Paavalina' Heikinpäivä ei ollut helppo, kun pakkasta oli pitkälti yli 20 astetta. Tuon mukaan ensi torstaina pitäisi olla lämpimämpää. On tainnut Ilmatieteen laitos ja Joonas Koskelakin lukea Vilkunan kirjaa, kun lupailivat ilman lämpenemistä tai paremminkin pakkasen lauhtumista.

Meidän ilmatieteen laitos on ollut aivan hiljaa, ei ole paljon ennustellut. Saas nähdä, vertyykö tästä.

ilmatiede.jpg  

Kyllä se aurinko meillekin jossain vaiheessa ehtii, kun jo nyt näyttäytyy naapurin puidenlatvoissa.

aurinko.jpg  

Enpä muuten turhaan tehnyt niitä vanutettuja lapasia ja ostanut oikein kotimaisia Kuoma -kenkiä ja alennusmyynnistä punaista paksua takkia. Ei ole tullut kylmä ja punainen takki on hyvä, jos satun lumeen uppoamaan. Värin perusteella kyllä löytyy.