Viikkosiivous ei ole perjantaisin mun mielilaji mutta hoidettava on. Pyrin hoitamaan sen mahdollisimman nopeasti, että jää loppupäivälle muuta mielenkiintoisempaa hommaa. Oletko sinä huomannut, että joskus kesken siivouksen huomaa tekevänsä aivan muuta hommaa.  Mulla tuo sivupolulle kulkeminen johtui keskuspölynimurin rikkoutuneesta sulakkeesta:

Hain ulkorakennuksen puuhaamosta (Onnela) pienen pölynimurin, joka muuten osoittautui halvan hinnan lisäksi melkoiseksi leluksi. Kun sillä ei pystynyt kunnolla imuroimaan, vaihdoin rikkaimuriin. Jonkin ajan kuluttua kysyin itteltäni, että mitä oikein nyt teen? Otin irti  rikkaimurin ohjekirjan sivuilta suomenkielisiä sivuja. Sitä ennen luin ensimmäisen kerran kunnolla käyttöohjeet tästä kolme vuotta sitten ostetusta imurista ja putsasin oikeaoppisesti imurin.

imuri.jpg

Käyttöohjetta lukiessa sadattelin nykyisiä ohjeita. Ohjevihkossa oli ohjeet 24 kielellä ja sieltä hain suomenkieliset kohdat eli joka sivulta muutaman sanan. Siitä pirskahti puolestaan mieleen, että näistä käyttöohjeistahan voisi alkaa opetella uusia kieliä. Valinnanvaraa olisi. Voisin vaikka opetella muutaman lauseen kroatiaa, jos olisin menossa sinne lomamatkalla. Hotellin baaritiskillä sanoisin: Upotrijebite odviijac ili kovanicu. Mahtais baarimikko hämmästellä ja saattaisi olla sanaton. Olin sanonut, että käytä ruuvimeisseliä tai kolikkoa.

Maailmalla mainetta niittänyt tutkija Miia Kivipelto sanoikin äskettäin jossain haastattelussa, että paras dementian ehkäisy on uuden kielen opiskelu. Pitäiskös aloittaa tavaroista? Monissa elintarvikepakkauksissa on suomen lisäksi venäjää, viroa, latviaa ja liettua. Mahdollisuuksia on pölynimurin lisäksi.

Kirkkomme sai hyvän arkkipiispan. Tapio Luoma oli aivan uutena pappina meidän pienessä seurakunnassamme ja olemme tutustuneet häneen varsin hyvin. Uskon, että hän on arkkipiispana yhtä lähellä ihmistä kuin kappalaisenakin. Hän on oma ittensä.

Niinpä tuli tässäkin jutussa siirryttyä asiasta toiseen niinkuin siivouksessakin.