Kurkkujen säilömises meinaan. Tällä viikolla kauppa mainosti, että myynnissä on avomaankurkkuja 1 €/kg. Eurolla kilo!! 

kurkkusaalis-normal.jpg

Kun tarkemmin ajattelen, onhan säilömisessä järkeä.

Keväällä tuumailin, minkä merkkisiä siemeniä ostan. Sitten kylvin ne purkkeihin, seurasin silmä tarkkana, koska ne itävät. Sitten kastelin sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Tein isännän ohjauksessa kurkkulavan. Tyypillistä mulle, että ensin tein lavan, jonka jälkeen totesin, että päälle laitettava vanha ikkuna ja lava eivät ole samankokoiset. Lava vihannestarhaan, pohjalle hevosenlantaa, päälle multaa ja taimien istutus. Sitten päällä olevien lasien avausta ja kiinni laittoa. Koko kesän veden kantamista sen verran, että kädet varmaan muistuttavat apinan käsiä. Sain iloita kurkkujen kasvusta ja kukkien ilmaantumista. Loppu onkin ollut kastelua ja lannoitusta tarpeen mukaan ja kurkkujen poimintaa.

kurkkupenkki-normal.jpg  

kurkkupenkki1-normal.jpg   

kurkkupenkki-normal.jpg


Säilöntä onkin sitten eri juttu. Sekin kuvaa mun tässä ja nyt -elämistä. Muutama viikko ennen säilöntää sain komeroiden siivousinnostuksen ja annoin isännän tehtäväksi viedä kaikki lasipurkit keräykseen. Ja just ne lasipurkit, jotka olisivat sopineet kurkkujen säilöntään. Ja varmana tiesin koko kesän, että säilön! 

Nyt olen kollannut kaikki paikat ja löytänyt purkkeja. Lisää ajattelin käydä ostamassa Keskisen kyläkaupasta, johon muutenkin ajattelin tehdä reissun. Tässäkin tuo lasipurkki on arvokkaampi kuin sisältö. Riihimäen Lasin Ilves -purkeista kuulemma maksetaan useampi kymppi. 

s%C3%A4il%C3%B6tyt-normal.jpg  

Säilönnän onnistumisesta en osaa vielä sanoa mitään. Viikon verran pitää odotella arviointeja. Sain säilöntäohjeet kurkkuexperttiystävältäni Heljältä, jolta en huomannut kysyä, kuinka monta pippuria, sinapinsiementä ja piparjuuren palaa laitan yhteen purkkiin. Aika näyttää, miltä maistuvat. Jos hyvältä, se on Heljän ansiota, jos ei hyvältä, syyllinen löytyy kyllä.

Kun tämän kaiken tässä kerroin itsellenikin, huomasin, että kyllä säilönnässä on järkiä!