Olen vasta parisen vuotta käynyt aktiivisesti hautausmaalla, kun "perimme" Miehen suvun hautojen hoidon hänen tädiltään. Olen käynyt omien isovanhempieni ja nyt myöhemmin vanhempieni ja veljeni haudalla muutaman kerran vuodessa. Vanhemmat ja veljeni ovat kuitenkin harva se päivä mielessäni; heidän opetuksensa, juttunsa ja myös nuoruusajan erimielisyydet. Eilen riisipuuroa keittäessä muistin jälleen äidin opetuksen, että keittämisen lopussa laitettava suola on sekoitettava hyvin puuroon. En tiedä miksi näin pitää tehdä, mutta noudatan edelleen ohjetta.

Meidän eli mun ja Miehen on helppo käväistä hautausmaalla, kun matkaa on vain parisen kilometriä. Kesää varten kasvatin samettiruusut ja hopealehdet ja talveksi laitoimme callunat. 

Me asumme talossa, jossa nämä Miehen sukulaiset ovat aikanaan asuneet:

hauta%20koukkari.jpg  

Miehen mumman sisar Vieno on nuorena käynyt Vaasan kauppakoulun. Siihen aikaan oli harvinaista, että maatalon tytär lähetettiin kouluun yli 100 kilometrin päähän. Vieno joutui kuitenkin tulemaan kotiin, kun äiti Emma sairastui. Viljo puolestaan on ollut mukana Viron vapaussodassa ja Aarne on sotinut Suomen puolesta. Lassilan Juho on ollut talon pitkäaikainen työmies. Tämä hauta on seurakunnan hoidossa, mutta laitoimme sen talvikuntoon.

Miehen äidin toisilla isovanhemmilla oli iso perhe: 15 lasta, joista kahdet pienenä kuolleet kolmoset. Lapsista kolme lähti Amerikkaan. Voi vain kuvitella, miten kovan elämän Emilia on elänyt ja eli kuitenkin 79 -vuotiaaksi.

hauta%20myllyniemi.jpg  

Juhon ja Emilian lapsista Salomon tapettiin 30 -vuotiaana nurkkatansseissa.

hauta%20salmon.jpg  

Otimme Miehen isoäidin isovanhempien Antti ja Maria Kärjen haudan hoitoomme aivan siitä ilosta, kun sukututkimuksissani löysin pitkän etsinnän jälkeen heidän esivanhempiaan.

hauta%20k%C3%A4rki.jpg  

Meidän hautausmaallamme on myös ulkosuomalaisten muistomerkki. Onhan pohjanmaalta lähtenyt paljon ihmisiä Amerikkaan ja myöhemmin Ruotsiin.

mustomerkki.jpg   

Muistolehdossa on lehtoon haudattujen yhteinen muistomerkki. Siellä on myös muistopylväs, johon voidaan asentaa nimilaatta, kun omaiset luovuttavat hautapaikan seurakunnalle.

mustomerkki1.jpg  

Hautausmaalla on myös Miehen isovanhempien, isän ja veljen haudat, jotka hoidamme. Hautausmaalla käynti ja hautojen hoito on rauhoittavaa hommaa. Netissä Keskustelu24 -sivulla on hautausmaasta hieno runo

Istun hautausmaalla,enkä ymmärrä
miksi ihmiset tätä paikkaa vieroksuu, 
täällähän kaikki rauhassa nukkuu.