Googletin ihan huvikseni pakkanen -sanalla ja näkyviin tuli rakennusfirmaa ja pakkasen iskemistä auton heikkoihin kohtiin. Mutta se, mitä etsin, löytyi. Pakkanen, siitä suomalainen tykkää. Joopa joo, ei ole täällä siitä tykätty.

Toissa aamuna suihkusta valui pienen pieni noro kylmää vettä, vaikka kraana oli käännetty täysillä kuumalle vedelle. Eihän tämä mikään uusi juttu ollut, sama suihku on ennenkin jäätynyt. Eristeet kivijalan vieressä eivät pärjää kovalle pakkaselle. Onneksi eilen tuli viitisen senttiä lunta, että saimme lisäeristettä mahdollisia uusia tulipalopakkasia varten. Enemmänkin olisi voinut sataa, muttei sentään Merikarvian seitsemääkymmentä senttiä.

lumireuna.jpg  

Ei meillä mäntyjä kasva näin lähellä taloa. Ovat lähinnä koristeita tai oikeasti kolme ylimääräistä pikkupuuta, jotka jäi havupallon teosta.

Suihkua oli pakko pitää auki, ettei se olisi kokonaan mennyt jäähän. Kun emme halunneet valuttaa vettä koko aikaa lattialle, laitoimme yöksi ison saavin keräämään veden. Täyttymiseen meni aikaa 2 tuntia, mikä tiesi sitä, että yöllä piti parin tunnin välein tyhjätä saavi. Tasaisesti jaoimme vuorot, mutta tottahan sitä heräsi, kun toinen kömpi sängystä yöpuuhiin. (Hullun hommaa)

Aamulla totesimme, että kyllä ihminen on fiksusti luotu. Onneksi ei enää tässä iässä ole mahdollista saada lapsia, joiden takia joutuisi pätkäöihin. Ei onnistuisi. Riittää, kun heräilee kuumien aaltojen takia ja milloin mikäkin kolotus häiritsee unta tai toisen kuorsaus. Mies sanoo, ettei hän ainakaan ole kuullut kuorsausta!

Edellisessä jutussa kerroin, että joulu meni jo. Ei se ihan kokonaan mennyt. Onhan meillä ulkona joulua yli Nuutinpäivänkin. Havuköynnös on paikallaan vielä helmikuussakin. Puutonttu voi haluta aittaan hiukan ennemmin.

ovi.jpg  

Kustaa Vilkunan mukaan joulurauha ja joulukemut ovat loppuneet Nuutinpäivään, joka on ennen ollut 7.1. ja 1700 -luvulta lähtien 13.1. Joulukemut eivät kaikilla loppuneet yhtä aikaa vaan varakkaat herrat ovat voineet juhlia viikkoa kauemmin kuin talonpojat ja köyhä kansa. Me kyllä kuulutaan tähän jälkimmäiseen ryhmään, vaikken ole vielä rukkia ottanutkaan esille. Ompelukoneen kyllä.

Nuuttipukit kulkivat aikoinaan talosta toiseen ja tarkoituksena oli saada joulukauden viimeinen olutkestitys eli juoda tyhjiin koko kylän tynnyrit. Näitä nuuttipukin jälkeläisiä saattaa muuten nähdä kesäaikaankin.