Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun hanki on hohtava alla,
kun taivas kirkasna kaareutuu - 
mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu,
tuul' ulvovi, polku on ummessa
ja tuisku on taivahalla.

Sunnuntaina Pirkan hiihdossa poika hiihti 90 km:n kilpasarjassa, Mies ja tytär 45 km:n matkan. Poika sijoittui sarjassaan puolenvälin paremmalle puolelle, Mies ja tytär hiihtivät loppuun saakka. Aikamoinen saavutus lakeuden kasvateille hiihtää Niinisalo Teivon raviradan välillä. Sellaisia mäkiä ei meillä ole nähtykään. 

Mukava tuota Eino Leinon runoa on lukea, mutta en lähtisi hiihtämään umpihankeen kovassa tuulessa. En vaikka välineet ja vaatteet ovat hiukka parempia kuin runon kirjoitusaikaan. Mutta tänään kävin hiihtämässä peräti kuutisen kilometriä. 

hiihto.jpg

Oikeastaan hiihtäminen oli mukavaa, kun kuvittelin itteni hiihtokilpailuun, jossa selostajana olisi Jussi Eskola ja asiantuntijana Sami Jauhojärvi. Tietenkin teeveessä ja jotenkin tähän tapaan: 

Eskola:
Kuuma ryhmä on jo matkalla ja sen jälkeen lähtenyt hiihtouraansa lopetteleva Eliinamirjami on pian ensimmäisellä väliaikapaikalla. Hän edusti uransa alussa Lapuan Virkiää mutta työn ja miehen myötä vaihtoi Peräseinäjoen Toiveeseen. Mikähän on Eliinan tämän talven kunto?

Jauhojärvi
Jo ensimmäisen kilometrin matkalla oli näkyvissä, ettei hänellä ole tänään hyvä päivä. Jotenkin sukset, sauvat ja hiihtäjä eivät ole aivan synkronissa. Hiihossa on lievhää heilhumista molemmille puolille, potku ei lähe lantiosta saakka. Pää on jo alempana, mikä kertoo väsymyksestä. Hapot ovat jo tässä vaiheessa reiessä, kun hiihto on niin jäykkää ja potkut lähtevät suksen ulkosyrjästä. Korkeanpaikanleiri olisi ollut tarpeen sekä ruokavaliossa ja harjoittelussa olisi pitänyt olla riittävästi itsekuria.

Eskola:
Eliinamirjamin tyyli on, miten sanoisin, omintakeista

Jauhojärvi:
Kiinnitin samhaan asiaan huomioita. Vaikuttaa siltä, että hän on saanut oppinsa vuosina 1956-60 eikä ole pystynyt muuttumaan kasvun myötä. Toki pituutta on tullut vähänlaisesti sen jälkeen. Olisikohan isoveli valmentanut ja kirittänyt perässä hiihtäen? 

Eskola:
Eliinamirjami on sentään kymmenisen senttiä pidempi kuin Tanhupallo. Hänellä ei ole välinevalmistajan kanssa sponsorisopimusta? Sukset näyttävät lipsuvan ja luistokin voisi olla parempi.

Jauhojärvi:
En muista nähneeni ennen tuon mallisia monoja mutta enhän voi kaikkia vanhoja asioita muistaakhaan. Mutta toppahousut eivät toellakaan kuulu tämän päivän hiihtoasusteisiin. Nuo lämminvuoriset nahkakinthaat voivat olla kyllä tässä vauhdissa riittävän lämpöiset. Hiihtotakki on kirkkaan värinen ja sen avulla tarvittaessa löydetään kadonnut hiihtäjä.

Eskola:
Yhtä lukuunottamatta muut ovat päässeet maaliin. Valitettavasti lähetysaikamme loppuu joten jätämme järjestäjät odottelemaan viimeistä hiihtäjää.