Edellisessä jutussa menin puutarhaan ja lupasin tulla syksyllä takaisin. Ulkona on tuulista ja kylmää, tietsan ääressä lämmintä. Siksi tämä juttu.

MInna Lindgren: Vihainen leski

kirja%20vihainen%20leski.jpg  

Kirjan päähenkilö Ulla-Riitta on elänyt tunnollisesti kirjan takakannen mukaan "Porannut päivittäin ihmisten hampaita, tehnyt suurella vaivalla kaksi lasta, elänyt rivitaloelämää ja toiminut puolisonsa omaishoitajana. Miehen lopulta kuoltua kaikki, etunenässä omat keski-ikäiset lapset, tuntuvat näkevän 74-vuotiaan lesken hauraana, omaan kuolemaansa valmistautuvana vanhuksena"

Ulla-Riitta eli Ullis on vihdoinkin vapaa tekemään, mitä itse haluaa ja niin hän tekeekin. Toki hänen pitää miettiä, mitä vapaudella voi tehdä. Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää iloa, on kremppoja, ystävien sairastumisia ja omien keski-ikäisten lasten holhoavaa asennetta äitiään kohtaan. 

Kirja on tosi hauska ja monissa kohdin sai nauraa ja piti ääneen lukea Miehellekin. Ullis on yllättävän kova kiroilemaan, kun häntä harmittaa. Alussa hiukan saatanat ja perkeleet ihmetyttivät mutta niihin "tottui" eikä häirinnyt. Eipä häirinnyt,kun minäkin tarvittaessa sadattelen (vaikkapa, kun pökkään kunnolla varpaani kynnykseen). Nuo sanat terästivät sanomista. Eikä käytetty vee-alkuista. Kirjassa tuli todistetuksi, ettei elämä ole hassumpaa yli seitsemänkymppisenä. Sitä kohti mennään.

Suosittelen lämpimästi.

Clare Mackintosh: Anna minun olla

krja%20anna%20minun%20olla.jpg  

Pienen tyttären äiti Anna on menettänyt ensin isänsä ja pian äitinsä, joiden kuolemat katsottiin itsemurhiksi. Äidin kuoleman ensimmäisenä vuosipäivänä hän saa kortin, jossa lukee Itsemurhako? Mieti vähän. Anna alkaa epäillä, että hänen vanhempansa murhattiin ja pyytää apuun entisen rikostutkija Murray MacKenzien. Joku haluaa kuitenkin, ettei asiaa pengota.

Juoni on mielenkiintoinen ja murhaajaehdokkaat vaihtuivat minulla tapahtumien edetessä. Ja Annan vanhempien kohtalo selviää yllättävällä tavalla, jota en osannut arvata tai päätellä. Olisi pitänyt lukea tarkkaan kirjan ensimmäinen kappale. En kerro enempää kirjasta mutta jos haluat tietää enemmän, voit kattoa Leena Lumin blogissa olevan arvostelun.

Jos tykkäät psykologisesta trilleristä, kannattaa lukea tämä kirja.

Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet

kirja%20nopeasti%20piirretyt%20pilvet.jp  

Eletään 1920-lukua pohjalaisessa Isossakyrössä. Talon tytär Liisa menee naimisiin Kallen kanssa. Kalle on komea ja valloittava perheensä nuorempi poika, joka ei saa kotitaloaan itselleen vaan tulee Koskiluhtaan vävyksi. Arkinen aherrus kyllästyttää Kallea ja hän lähtee Amerikkaan tienaamaan ja matkarahojen saamiseksi myy talon parhaat lehmät. 

Liisa jää kotiin kolmen lapsen ja äitinsä kanssa, jolle ei mitkään Liisan tekemiset kelpaa. Kyläläiset seuraavat tarkkaan Liisan elämää ja kyselevät vinoillenkin, onko Amerikasta tullut kirjeitä. Ison onnettomuuden jälkeen Liisa ei kuuntele äitiään vaan ottaa paikkansa maatalon emäntänä ja lastensa äitinä. 

Kirja vieköön-blogista voit lukea lisää. Tykkäsin kirjasta vaikka alussa hiukan häiritsi minun mielestäni ylenmääräinen kuvailu. Kirja kiinnosti jo senkin vuoksi, että mun isän isoisä teki kaksi reissua Kanadaan ja osti säästämillään rahoilla talon. Miehen isän isoisä lähti myös Amerikkaan, jätti vaimon ja lapset tänne eikä palannut.

Heini Saraste: Äidin kaipuu

kirja%20%C3%84idin%20kaipuu.jpg  

Kirja on Roman Deresin matka Etiopiasta Suomeen. Roman varttui Akaken kylässä Etiopiassa. Isän kuoleman jälkeen perheen talous rohmahti ja Roman joutui jättämään pienet tyttärensä äitinsä hoiviin ja lähti siivoojaksi Libanoniin. Seitsemän vuoden aikana hän pääsi tapaamaan lapsiaan vain kerran. Matka jatkuu Suomeen kiintiöpakolaisena. Kirja kertoo ikävästä ja toivosta ja äidinrakkaudesta.

Tykkäsin kirjasta.

Seppo Jokinen: Rottasankari

kirja%20rottasankari.jpg  

Seppo Jokinen kirjoitti taas hyvän dekkarin, jossa komisario Koskinen selvittää aika erikoista tapausta. Tamperella elellään tässäkin. En paljasta juonta ettei hyvä lukukokemus laimene.Suosittelen lämpimästi!

------
Lasten suusta:
Annoin pojanpojalle leikkiin vanhoja papiljotteja. Niistä tuli heinäpaaleja. Mulla oli papiljotteja hiuksissa, kun poika tuli käymään. Jo ovelta kysyi, että miksi mummu sulla on heinäpaalia tukassa.