Laitoimme viime viikolla tilaukseen henkilökortit, kun passit ovat vanhentumassa. Kyllähän homma hoitui kätevästi; valokuvaamossa otettiin pikavauhtia kuva, joka lähetettiiin pilvien kautta poliisille. Itselle annettiin muutama paperinen kammottava kuva. Kuvassa ei saanut olla silmälaseja!! Kun katton kuvaa, pakko on tosiasiat tunnustaa. Naama on ruttuunen. Ei sillä, on sitä jo monet, monet vuosikymmenet käytettykin.

Täytin pankkitunnuksien kautta henkilökorttihakemuksen ja kun kirjoitin valokuvaliikkeen antaman tunnuksen, se kuva tuli heti hakemukseen. Allekirjoitustakaan ei tarvinnut, kun se tuli vanhasta passista. Sain vielä valita R-kiskankin, josta haen korttini. Nyt vain odottelen ilmoitusta. Sitten minä muutuin Mieheksi ja tilasin hänellekin henkilökortin. Oli se kätevää. Tämä oli sitä helppoa byrokratiaa. On mulla esimerkki hankalastakin:

S-ryhmän Bonuskortin irtisanominen

Yli kahdeksankymppinen mummu ei tarvinnut bonuskorttia, kun hän ei käynyt enää kaupassakaan. Siispä tuli puheeksi, että sen voisi irtisanoa ja nostaa hänelle kertyneet bonukset, arviolta satasen verran. Rahaa se on, kun pitää käydä lääkärillä ja apteekissa. Leikitään, että minä hoitelin asiaa.

Kysyin S-pankista, miten menettelen. Mummun antamalla valtakirjalla en voi päättää tiliä. Mummun olisi hyvä tulla itse pankkiin kuvallisen henkilökortin kanssa ja hoitaa irtisanominen. Mutta kun mummulla ei ole ko. korttia eikä passia, homma ei onnistu. Eikä sekään, että viemme mummun tiskille ja näytämme passimme ja kerromme, kuka mummu on. Mummu pitäisi kuljettaa poliisilaitokselle tilaamaan henkilökortin. Voidaanko viedä, kun mummu ei välttämättä tiedä, miksi mennään poliisilaitokselle. Tiedättekö, mitä ihmettelen? Mistäs poliisit tietävät, että mummu on just se oikea Mummu? 

No, kysyin S-pankin asiantuntijalta, että jääkö bonusrahat S-ryhmän voitoksi. Ei kuulemma jää; kyllä perunkirjoituksen yhteydessä bonustili voidaan tyhjätä. Ei muuta kuin esim. 15 omaista odottamaan perunkirjoitusta, jossa jaetaan heille 23,23 euroa. Eikä ongelmat lopu tähän. Miten se raha jaetaan tasan, kun tuo luku ei ole millään jaollinen. 

Eikö näistä mikään kelpaisi?

kortit.jpg

Pitäkööt tunkkinsa.

ps. Eihän tämä byrokratia S-pankissa töissä olevien vika ole. He tekevät, mitä on ohjeistettu ja mitä lakikin sanoo. Kait.