Muutama blogivierailija on kysynyt, mikä on otsikossa oleva lavitta. Se on pohjanmaan murteella tuoli. Näitä vanhoja lavittoja olen entisöinyt useammankin. Viimeisin ja mulle ykkönen on tässä

tuoli.jpg

Ennen kunnostusta se näytti tältä

3tuoli.jpg1tuoli.jpg2tuoli.jpg

Tuoli on syntymäkodistani ja muistelen, että tämä on ollut äidin tuoli ruokapöydän päässä. Vaikka kotoa lähdöstäni on jo 50 vuotta, hyvin muistan meidän istumajärjestyksen ruokapöydässä. Äiti vaihtoi aikanaan vanhat tuolit uusiin ja tämäkin tuoli hylättiin ulkorakennukseen. Se on tainnut olla velipojan verstaalla, sateessakin jonkin verran ja useamman vuoden meidän liiverissä. Tämä oli entisöintipiirissä välikäsityö, jota tein isompien töiden ohessa. 

Ensimmäisenä työnä oli vanhojen maalien poistaminen. Alimpana oli tuota kirkkaan punaista, sitten vaaleanvihreää, millaisena muistan syntymäkotini mööpelit ja viimeksi muka muodikkaan ruskeaa. Vaikka istuinosa oli hiukan ilmava, kaikki palat olivat tallella.

Istuinosan kiinnitin puutapeilla, sillä naulat eivät kuulu entisöintiin. Tottahan me olemme vuosien mittaan ottaneet nauloja pois mitä kummallisimmista paikoista. Kun huonekalu on ilmoitellut heilumisen merkkejä, nauloilla se on taas saatu pitäväksi.

Kun olin poistanut maalit ja tapittanut tuolin uudelleen, oli jäljellä mukavin homma eli maalaus. Pellavaöljy-vernissa-serotiiniseokseen lisättiin väripigmentteinä caput mortumia ja muistaakseni sinooperinpunaista ja sakeutettiin liitujauholla.. Maalia tehtiin noin yksi desilitra ja sillä sai hyvin maalattua tuoli kolmeen kertaan. Nämä itsetehdyt maalit hierretään maalattavaan pintaan ja siksi sitä kuluu niin vähän. Jotta värit pysyisivät mahdollisimman hyvin, lakkasin tuolin kolmeen kertaan puolihimmeällä Helo-lakalla.

Olisin tehnyt tästä vielä kirkkaamman punaisen, mutta opettaja sanoi, että tämä uusi väri on oikea vanhaan empiretuoliin. Olen tyytyväinen lopputulokseen vaikken saanut itse päättää väriä;). Kyllä opettaja tietää! Syksyllä on vuorossa komuurin kunnostus. Se on matalahko ovellinen kaappi esim. pesuvadin ja -kannun säilytykseen. Käyttötarkoitus saattaapi muuttua.

Tuolille on jo paikka katsottu. Kun saan eteisen ikkunan edestä kesäkukat kasvihuoneeseen jatkohoitoon, tuolin paikka on eteisessä. Siinä on mukava istahtaa, kun laitetaan kengät jalkaan. Ja tenavat saavat tuolilla seisoen katsella ulos.

Mitäs muuta? En ole enää yksinkertainen mummu. Toinen pojanpoika on kolmen päivän ikäinen. Ja tänään oli ensimmäinen kunnon puutarhapäivä. Mitäpä sitä ihminen muuta tarttee.