kasvilavat-normal.jpg  

Kymmenen vuoden tauon jälkeen perustimme uudelleen vihannesmaan entisen mansikkamaan paikalle. Edelliskesänä meillä oli tässä 100 mansikka"puskaa" mutta niiden hoitoon kyllästyimme. Kun emme tietenkään käyttäneet mitään homeentorjunta-aineita ym., puolet mansikoista homehtui. Tähän kohtaan eivät kuivaavat tuulet oikein löydä.

Lisäksi kuulin radiosta, ettei Suonenjoella ole enää lainkaan suomalaisia mansikanpoimijoita. Silloin ihmettelin, että miks sitten mun puolivanhan ihmisen pitää noukkia mansikoita. Mansikat saivat kyytiä ja viime kesä maa pidettiin kesannolla. Ja rikkaruohoja riittää. Maahan on varmaan varissut 30-40 vuotta rikkaruohon siemeniä, jotka nyt innolla kasvavat oikeiden kasvien lisäksi. On meillä tässä uudessa maassa 12 mansikan tainta. Pitäähän kakku- ja napostelumansikat saada itseltä.

Kasvilavat ovat uusi juttu ja ainakin tässä vaiheessa tykkään niistä. Tein ne aivan itse meidän vanhan puuladon laudoista. Kestävät, minkä kestävät. Mies sahasi laudat, kun minä en osaa sahata suoraan, ja antoi vieressä ohjeet. Jälkeenpäin sanoi, että teki kyllä mieli sanoa, että annas kun minä naulaan ne. Hyvä kun sai pideltyä itteään, rauhallinen mies kun on.

Noissa lavoissa on tilliä, persiljaa, lehtisalaattia, rucolaa, retiisiä, porkkanaa ja punajuurta. Laitoin sinne muutaman samettiruusunkin, kun sen pitäis karkottaa tuholaisia. "Katetussa" laatikossa kasvaa avomaankurkkua. Naamakirjan Piha ja puutarha -ryhmästä sain hyviä ohjeita tulevia laatikoita varten. Näihin ensimmäisiin en tehnyt pohjatöitä oikeaoppisesti.

Nyt on kuulemma muotijuttu kasvattaa ämpäriperunaa, meillä sankooperunoota. Pitäähän munkin kokeilla. Saas nähdä, saanko muuta kuin vihreitä varsia. Toivottavasti rutto ei löydä sankoon. Siikliä kasvaa perinteisissä penkeissä. Uutta ja ennen kokematonta on lehti- ja parsakaalit. 

Olen aivan innoissani tästä vihannesmaasta. Yksi mielihomma on rikkaruohojen kitkeminen. Siinä näkee välittömästi työnsä tuloksen ja saa laittaa aivot narikkaan. Aika hullua, kun muistaa maatalouskerhoaikaa, jolloin mulla oli aarin palsta. Eka omat rahat tienasin, kun myin keräkaaleja kylän osuuskauppaan.