Meidän joulumme ei ole jouluaaton ja loppiaisen välinen aika. Joulutunnelmiin viritymme monen muun joulusta pitävän kanssa jo hyvissä ajoin. Kranssit on tehty, havupallot ovat tekeillä, joululeivonnaisia ja joulusiivouksia olen vasta ajatellut. Sitä en ole vielä päättänyt, koska ajattelun muuttaisin toiminnaksi. On se kumma, kun töissä käydessä jouluvalmistelut olivat tässä vaiheessa jo paljon pitemmällä. Nyt vain tuumailen. 

Yksi ajankohta kuitenkin pitää. Sytytämme jouluvalot ensimmäisenä adventtina. Vaikka meidän kirkonkylällä oli joulunavaus perjantaina ja jouluvalot sytytettiin, me emme markkinavoimienkaan paineissa muuttaneet omaa sytytyspäivää.

adventti.jpg  

Ostin jokaiseen kylän puoleiseen ikkunaan kyntteliköt jo silloin, kun talon peruskorjaus oli aloitettu. Ja onneksi löysin tarvittavan määrän välipäivien alennusmyynnistä. Ajattelin, että muuttovaiheessa on rahapussi jo aivan tyhjä eikä malteta ostaa kynttelikköjä. Se olikin hyvä ostos, sillä ne ovat kestäneet jo 18 vuotta.

kynttil%C3%A4ikkuna.jpg  

Tämä hämäräkuvaus on edelleenkin opetteluvaiheessa. Pitikin käydä useamman kerran ja kattella, koska on sopiva hämärä. Tämänkin kuvan olisi voinut ottaa hieman aikaisemmin.

Joulukuusi kasvoi ulos vaatteistaan

pihakuuset.jpg  

Puutarhaa tehdessämme siirrettiin tuo oikealla oleva silloin parimetrinen kuusi meidän pihakuuseksi, joka sai valopeitteen moneksi vuodeksi. Niin se vain on vuosien mittaan kasvanut aikuiseksi eikä käy enää joulukuusesta. Tuota edessä olevaa kuusta ajattelimme joulukuuseksi, mutta siitä on kasvanut aivan omanlaisensa. Ei tykännyt paikan vaihdoksesta ja yhtenä vuonna jotkin tuholaiset söivät vuosikasvua. Nyt se ei saa valaisijan virkaa. Joku arvelikin, että oliskohan tämä kuusi emännän näköinen. Ehkä hieman, mutta en minä aivan noin kurvikas ole. Hoikka paikka on ainakin jonkin verran kadonnut.

pihakuusi.jpg  

Nyt meidän ulkona oleva joulukuusi on aitan päädyssä. Sain idean joltain fb-sivulta ja Mies toteutti. Kuusta on puuosat. Tämähän voi olla vaikkapa Uuno Turhapuron kuusi, jota ei joulun jälkeen viedä pois. Olkoot tässä vaikka kesät talvet. Aika näyttää.