Ei ainakaan vanhoissa rakennuksissa ja pihapiirissä. Rakennusten ja tontin kunnostus ei ole mitään hätäisen hommaa. Ei kaikki tarvi olla valmiina yhtenä kesänä tai vuotena. 

Pihapiirin aitallakin on ollut eri kunnostusvaiheita vuosien 1993 - 2014 välisenä aikana.

Vaikka otin peruskorjausten aikana yli 500 valokuvaa, niitä on liian vähän. Esim. aitasta alkuperäisessä asussa ei ole kunnon kuvaa. Tämä kuitenkin löytyi keväältä 1993. Katto on hyvä, mutta rakennus surullisen näköinen. 

aitta12-normal.jpg    

Työkaverit tulivat saman vuoden kesällä maalauskökkään ja aitta maalattiin ensimmäisenä. Piha kasvoi pitkää heinää ja lapset harjoittelivat heinäseipäille laittoa. Heinät kuivattiin ja kanit Viivi ja Veli saivat talvella syötävää. Tuota seivästystaitoa he eivät ole tainneet sen jälkeen tarvita. Eikä mullakaan ole siihen hommaan ikävä. Mieleen tulee ensimmäisenä kuumuus, pöly, ympärillä kiertävät kärpäset ja heinäladossa heinien polkeminen. Silloin oli mukavaa, kun seivästämässä oli isompi porukka tai sai makoilla heinäkuorman päällä.

aitta2-normal.jpg  

Aitan kattohuovan iästä meillä ei ollut mitään tietoa. Katto näytti kyllä ikänsä viime kesänä ja talven aikana. Uuden katon tekemistä ei voinut enää siirtää myöhemmäksi.

vanha%20katto-normal.jpg

Onneksi meillä oli miehen lisäksi kolme ahkeraa nuorta miestä kattokökässä. Uuden huovan laitto kesti kolmisen päivää. Oma hommansa oli tällinkien laitto. Helppo olisi ollut vuokrata metalliset telineet, mutta hyvin nämä itse tehdytkin hommansa hoitivat. Työtähän se vaatii mutta nyt saadaan vuokrarahat käyttää humpuukiin!

k%C3%B6kk%C3%A4%20puoliv%C3%A4li-normal.  

Katon teosta häiriintyi selvästi yksi pariskunta,joka ei aina uskaltanut viedä lapsilleen ruokaa. Aitan keskimmäisen tolpan päällä katon alla on västäräkin pesä. Vanhemmat odottelivat tällingeillä ruoka nokassa, koska olisi sopiva aika lentää pesäänsä. Aika usein ne moittivat rakentajia kotirauhan rikkomisesta.

v%C3%A4stis-normal.jpg  

Katto on valmis, vanhat huovat ja rimat on viety jäteasemalle ja ruoho on leikattu. Tuo jäteaseman käyttäminen on kätevä homma. Iso peräkärryllinen roinaa maksoi vain 26 euroa.

Olemme tosi tyytyväisiä, kun työ on tehty näin kesän alussa. Loppukesän saamme lekotella joissain muissa puuhissa. Tässä kuvassa muuten näkyykin, että jouluksi tehdyt vihreät mustikkakranssit ovat tässä vaiheessa punaisia. Pääsiäisen aikaan ne olivat lähellä oven väriä.

katto%20valmis-normal.jpg