Heinäkuussa lukeminen oli yksi niistä "töistä", joissa vähiten tuskastui kuumuuteen. Varsinkin, kun kirjat olivat kevyitä.

Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo

mustonen.jpg  

Kirja on Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan 6. kirja ja tässä pääähenkilönä on Idan tytär Kirsti Eriksson. Idastahan on kerrottu kirjoissa Paimentyttö, Lapsenpiika, Emännöitsijä, Ruokarouva ja Ruokarouvan tytär, jotka olen lukenut aikaisemmin.

Kirsti asuu kirjan alussa Pariisissa, jossa tekee vaatteita muotihuoneelle. Helsinkiin palattuaan hän perustaa muotihuoneen. Hän asui Pariisissa sulhasensa ja tulevan miehensä Iivo Borissaisen kanssa, joka on opiskeli kuvanveistoa ja oli kotoisin Uhtualta. Kirstin äiti Ida pitää täysihoitolaa Albergassa.

Pidin tästäkin kirjasta, jossa historian tapahtumat on sujuvasti liitetty tapahtumiin. Vaikka pidin, olivat aikaisemmat kirjat mielenkiintoisempia.

Kaari Utrio: Ruma kreivitär

2utrio.jpg  

Eletään 1830-luvun Helsingissä ja Espoossa. Päähenkilöinä varakas tehtailija Anton Wendel, kaunis, rikas ja ylhäinen mutta äksy Augusta, kaunis, ylhäinen, köyhä Amanda ja Julia, ylhäinen mutta ei kaunis eikä rikas. Kerrankin päähenkilö on aivan tavallisen näköinen!

Kukin pysyi siihen aikaan säädyssään eivätkä ylhäiset tienneet alemmista ihmisistä mitään. Ei ylhäinen tehtailija Wendel sekoitti näitä rajoja.

Kirja oli alussa hiukan tylsä, koska siinä esiteltiin lukuisat henkilöt. Se oli kuitenkin kevyttä kesälukemista, josta sai kiinnostavaa historiakuvausta tuolta ajalta. Ja pitihän lukea, jotta tiesi, kuka sai kenetkin. Vaikka ei näissä saamisissa mitään yllätystä ollut.

Saramäki - Palmu - Piippo: Joka tyypin kaavakirja

2kaava.jpg  

Kävin viime talvena kansalaisopiston kaavakurssilla, jossa tehtiin omien mittojen mukaiset peruskaavat. Tästä kirjasta sain muutaman lisävinkin ompeluksiini.

Anne B. Ragde: Berliininpoppelit

4berl.jpg  

Serkkuni Hilkan suosittelemassa kirjassa kerrotaan norjalaisen Neshovin veljeksistä; Tor pitää sikafarmarina kotitilaa, Erlend on tanskalaistunut homo, jolla miesystävä Krummen, Margido on hautausurakoitsija, Torunn on Torin tytär, joka ei ole tuntenut isäänsä sekä mykkyyteen vajonnut isä, jonka nimeäkään ei taidettu kertoa. Ja kerrotaanhan sioista ja koiristakin.

Veljesten äiti Annan sairastuminen ja kuolema kokoaa nämä henkilöt yhteen. Pitkästyin alussa näiden henkilöiden esittelyihin mutta sitten juoni nappasi mukaansa. Kerronta hyppelehti välillä asiasta toiseen, mutta niinhän omatkin ajatukset hyppelehtivät. Joskus pitää oikein miettiä, että mitenkäs minä nyt tätä asiaa mietin.

Tykkäsin kirjasta ja aion lainata vielä sarjan kaksi osaa.

Marja Aarnipuro: Ikäneidon testamentti

5aarni.jpg  

Aarnipuron toinen dekkari, jossa toimittaja Kaarina Riikonen on poliisien ohella ratkomassa murhajuttua. Tässä Kaarinan naapuri, iäkäs apteekkari Helvi kuolee. kuolema osoittautuu murhaksi.

Kirja on juoneltaan ensimmäistä kirjaa parempi ja mielenkiintoisempi. Pitkään piti arvella muutamaa murhaajaehdokasta. Helppolukuinen ja sopi tähän helteeseen.

Tarja Leinonen: Koti koivun alla

2koti.jpg  

Kirjavinkit - sivulla on tiivistetty romaani lyhyesti: 'Arvostelussa Tarja Leinosen romaani Koti koivun alla lasta odottavasta teinityttö Seijasta, lestadiolaiskodista, isän jyrkkyydestä sekä sulhasen vetäytymisestä.' Eletään 1980 -lukua.

Seija asuu omissa oloissaan pihan perällä olevassa asuntovaunussa ja kun ei ole uskossa, voi katsoa enojen tuomaa televisiotakin. Äiti ja sisarukset salaavat jyrkältä isältä Seijan raskauden. Yhdistyksen miehet tuomitsevat äidin romaaneista, lasten kirjastoautokäynneistä ja Seijan tanssireissuista mutta isä saa synninpäästön.

Kirjassa kuvaillaan paljon perheen elämää ja Seijan vastuuta nuoremmista sisaruksista. Tykkäsinkin kirjasta mutta välillä pitkästyin, kun kirjan arkitoimet ja tapahtumatkin toistuivat.

Netti on tosi kätevä kirjojenkin lukijalle. Sieltä saa hakea kirja-arvosteluja ja katsoa mitä mieltä muut lukijat ovat olleet.