Eipä ole paljon tullut tietsan ääressä istuttua viime viikkoina. Sukuja olen selvittänyt, vaikka just siitä ajattelin pitää lomaa. Nyt on sitten selvinnyt, että minä ja Mies olemme sukulaisia! Onneksi ei sentään serkkuja. Tämän löydön teki Juhani Mäki-Maunus, jolla on valtaisa määrä väkeä sukuohjelmassaan. Yhteinen esi-isä on 11 polven takaa lapualainen Huhtalan talon isäntä, joka on syntynyt vuonna 1620. Äidistä ei ole tietoa. Se on aika hassua, kun isät pakkaa joskus olla kateissa, mutta äidit aina tiedetään. 

Mies on nyt kahdeksatta viikkoa lomalla ja osa-aikaeläkkeellä ja olemme ehtineet käydä ainoastaan Tampereella. Tiistaina totesimme, että pitäähän meidän sukulaisissa sentään käydä. Menimme hiukan mutkitellen määränpäähän ja ensimmäisenä kävimme Seinäjoen asuntomessujen oheiskohteessa Kitinojalla

a%20kitinoja.jpg  

Tästä siirretystä pohjalaistalosta oli hieno juttu Antiikki&design -lehdessä.

Seuraavaksi jaloittelimme pikaisesti Vanhassa Karhumäessä, joka on entinen kristillinen kansanopisto ja nyt juhla-, leiri-ym. paikkana. Sieltä sain idean, joka toteutuu tai sitten ei.

a%20karhum%C3%A4ki.jpg  

Lapualla Jokilaakson Matkailupuutarhassa totesimme, ettei mitään saisi viedä kaatopaikalle eikä romunkeräykseen. Olihan meidänkin talossa vanha hella.

a%20jokilaakso.jpg  

Sitten ne muistelukset

Oppikoulun eka- ja tokaluokat kävin 60-luvulla Lapuan kirkonkylässä ja olihan se tosi iso paikka kotikylääni verrattuna. Kun nyt hiukan kiertelin kaupungin keskustaa, tulipa noista taloista mieleen muutama juttu.

Tässä talossa oli ennen säästöpankki. Pääsin naapurin Riittan vanhempien kyydissä koulun illanviettoon ja ensimmäistä kertaa illalla kirkolle. Katolla pyöri aivan ihmeellinen pyörivä värikäs S-kirjain. Ensimmäinen fantastinen valomainos.

aa.jpg  

Tässä talossa oli ja on edelleen Herättäjän kirjakauppa, josta ostimme koulukirjojen lisäksi ihania pyyhekumeja ja lyijy- ja värikyniä. Tuota tilpehöäriä enemmän kuin mitä oli tarpeen. Kyllähän vanhemmat ovat olleet tiukoilla, kun piti maksaa tyttären koulukyydit, ruokailut, kirjat ja lukukausimaksut.

Tämä talo on ollut 1930-luvulla Vihtori Kosolan omistuksessa ja talo oli keskeinen Lapuan Liikkeen ja IKL:n toiminnassa. Historia on historiaa muttei mun mielestä mikään ylpeilyn aihe.

a%20her%C3%A4tt%C3%A4j%C3%A4.jpg  

Tässä Osuuskassan talossa oli pieni kioski, jossa kävimme silloin tällöin ruokatunnilla. Olin varmaan sieltä ostanut karkkia ja tiputin karkkipaperit maahan. Yksi aikuinen nainen pyysi ottamaan paperit maasta ja sanoi, ettei näin saa tehdä. Siitä lähtien olen muistanut tämän opin enkä takuulla ole roskaaja. Myöhemmin tulin tietämään, että tämä opastajani oli neuvolan terveyssisar.

a%20op.jpg  

Tästä entisen SYP:n talosta on hupaisin muisto. Talossa toimi pitkään Hilskan vaatekauppa. Pyysin äidiltä lupaa ostaa ensimmäiset rintaliivit, koska mielestäni olin jo siinä iässä. Äiti puolestaan oli sitä mieltä, etten minä vielä niitä tarvi. Ilmeisesti olin mankunut niin kauan, että sain ostoluvan. Menin Hilskaan mutta silloinpa ujostutti liivien osto. Pelastin tilanteen niin, että olin muka ostamassa naapurin Riittalle liivejä ja halusin kaikkein pienintä kokoa. Eihän Riitta niitä tietenkään saanut vaan minä ne pidin ja myyjä fiksuna oli myyvinään niitä naapurille. Kotona sovitellessa huomasin kuitenkin, että äiti oli ollut oikeassa. Ei niihin oikein mitään kertynyt. Mutta aika hoiti tämänkin ongelman. Nyt tarttee sellaiset, jotka nostaa langenneet muttei tyrkytä.

a%20hilska.jpg  

Reissun pääkohde

oli serkkuni Marjatan ja hänen Marttinsa koti ja puutarha, jossa on isompi perennavalikoima kuin Jokilaakson puutarhassa. Siellä kierrellessä meillä meni kummasti aikaa. Miehet puhuivat todennäköisesti urheilusta, koirista, hevosista ja kesän ilmoista.

Tähtikesäputki (kesäkukka)

a%20t%C3%A4htikes%C3%A4putki.jpg  

sironaamiokukka

a%20sironaamiokukka.jpg   

tähkätädyke

a%20t%C3%A4hk%C3%A4t%C3%A4dyke.jpg  

sinivaleunikko

a%20sinivale.jpg  

Tuttujen kukkien lisäksi listasin itselleni vieraista ainakin keltalaukan, telliman, tähkäkimikin, konnanyrtin, valkohilkan ja heidinkukan. Koko päivähän siinä vierähti, kun kävimme vielä velipojan perheen talossa.

Kesälomareissut taitavat olla nyt tässä.