Elly Griffiths: Januksen kivi

kirja%20Januksen%20kivi.jpg  

Arkeologi Ruth Galloway on mukana rikostutkinnassa, jossa norwichilaisen talon purkutyömaalta löytyy lapsen luita kynnyksen alle haudattuna. Ruth tietää, että muinaiset roomalaiset hautasivat uhrinsa seinien ja kynnysten alle lepyttääkseen Janusta, kaksikasvosta jumalaa. Talossa toimi aikanaan myös lastenkoti, joten oli selvitettävä, koska surma oli tapahtunut. Ruth selvittää rikosta yhdessä komisario Harry Nelsonin kanssa ja heillä on muutakin yhteistä. Siitä en tässä kerro.

Kirja oli alussa hiukan pitkästyttävä mutta jatkossa riitti tapahtumia ja piti itsekin taas miettiä, kuka on syyllinen. Eipä hassumpi kirja. Saatan lukea muitakin Griffithsin kirjoja.

Yrsa Sigurdarsdottir: Perimä

kirja%20Perim%C3%A4.jpg  

Kirjan prologissa v 1987 kolme lasta otetaan huostaan ja erotetaan toisistaan. Vuonna 2015 perheenäiti surmataan julmasti ja piilossa ollut tytär näkee ja kuulee murhan. Murhaa tutkii poliisi Huldar, ja asiantuntijana on lastensuojelussa työskentelevä Freja. Yhteistyötä haittaa heidän yhteinen yönsä, jolloin Huldar on esiintynyt erinimisenä puuseppänä ja hävinnyt Frejan luota ennen aamua.

Koska tytär näki äitinsä murhan, Freja lastensuojelusta on mukana hänen kanssaan keskusteltaessa. Tutkimusten edetessä tapahtuu vielä kolme raakaa murhaa, jotka arvellaan liittyvän toisiinsa mutta ei tiedetä, miten. Sivujuonteena on nuori radioamatööri, jonka olemassaoloa ihmettelin. Juonesta en kerro enempää. Jos haluat tietää kirjasta enemmän ennen lukemista, voit käydä vaikka Mummo matkalla-blogissa.

Kirjan alkupuolen raaan murhan vuoksi aioin lopettaa lukemisen. Jatkoin kuitenkin ja kirja oli mukaansatempaava. Vähempikin olisi riittänyt jännityksen luomiseen. Vaikka tuumailin, en onnistunut alkuunkaan selvittämään murhaajaa.

Elly Griffiths: Jyrkänteen reunalla  

kirja%20jyrk%C3%A4nteen.jpg  

Löysin kirjaston palautushyllystä heti toisen Griffithsin kirjan, jonka päähenkilönä on jo mulle tutuksi tullut arkeologi Ruth Galloway. Norfolkin rannalta jyrkänteiden alta paljastuu arkeologissa tutkimuksissa vanhoja ihmisten luita. Jäljet johtavat toisen maailmansodan aikaiseen rikokseen. Ruth on edelleen asiantuntijna poliisi Nelsonin suorittamassa poliisitutkinnassa. Lisänsä tuo tutkintaan se, että naimisissa oleva Nelson on Ruthin tyttären isä, mikä on muutaman tiedossa.

Kun Nelson selvittää kylän sodanaikaisia tapahtumia, tapahtuu vielä kahden kotirintamajoukoissa olleen vanhan miehen murha. Sodanaikaiset tapahtumat halutaan selvästi pitää salassa. 

Mielenkiintoisen juonen lisäksi kirjassa on sopivasti ihmissuhdekuvioita rikosten selvittelyn lisäksi. Kirja oli kiinnostava ja helppolukuinen. Tykkäsin.

Mikael Niemi: Karhun keitto

kirja%20karhun%20keitto.jpg  

Kirjan takakannen otsikko Laestadius ja puhumaton Lapinpoika tappajan jäljillä hiukan epäilytti mutta eipä kauaa tarvinnut epäillä. Teksti ja juoni vei mukanaan.

Päähenkilöinä on Lars Levi Laestadius, rovasti ja kasvitieteilijä ja Jussi, puhumaton "lappalaispenikka", jonka rovasti oli ottanut huostaan. Jussi löytyi likaisena, nälkäisenä ja surkeana lapsena tien varrelta. Laestadius  on Jussille isän korvike, joka opettaa hänet lukemaan ja kirjoittamaan.

Laestadius ja Jussi alkavat tutkia selittämättömiä nuorten tyttöjen kuolemantapauksia. Kirja ei ole pelkkä dekkari vaan siinä eletään 1800-luvun puoliväliä Tornionjokilaaksossa Pajalassa, tutkitaan kasveja ja selvitellään eri uskonsuuntien välisiä selkkauksia. Pidän Niemen kerronnasta; teksti on sujuvaa, juoni mielenkiintoinen ja historiatieto mielenkiintoista. Suosittelen.

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu

kirja%20taivaslaulu.jpg  

Tämä kirja on yksi meidän kirjallisuuspiirin tammikuun kirjoista, jossa aiheena on Usko ja valta kaunokirjallisuudessa. Kirjan päähenkilöinä ovat lestadiolaiset Vilja ja Aleksi ja heidän nopeasti lisääntynyt lapsikatraansa. Kirjassa eletään tätä päivää ja välillä Viljan ja Aleksin seurustelun alkua ja tulevaisuuenhaaveita. Välillä saa lukea nimettömän kirjoittajan blogia, jossa hän pohtii vanhoillislestadiolaisten jyrkkiä käytönnön elämää säätelevia ohjeita/määräyksiä.

Viljan ja Aleksin haaveet hiipuvat pikkuhiljaa jatkuvan raskauden ja pelon alle ja voimat vähenevät, Vilja miettii, milloin hänen kirsikkasuunsa muuttui rypytetyksi karjalanpiirakaksi. Neljän lapsen jälkeen alkanut kaksosraskaus romahdutti Viljan ja ilman miehensä tukea hän ei olisi siitä toipunut. 

Kirja oli ahdistava mutta teksti oli hienoa. Kirja herätti paljon kysymyksiä ja melkein raivoakin; kuinka paljon uskon, politiikan ym. varjolla ihmisille asetetaan rajoja ja käyttäytymismalleja ja miten heitä valvotaan, kuinka ovat jaksaneet ne naiset, joiden aviomiehet eivät ole olleet heidän tukenaan arjessa, miten miehet tietävät, kuinka paljon naiset jaksavat ja kestääkö paremmin, kun ei haaveile, ei odota eikä ajattele mitään. Tykkäsin enemmän Rauhalan Synninkantajista.

---------- 

Ensi vuonna meidän kirjaston lukuhaasten tavoitteena on lukea tai kuunnella kirjoja 25 eri maasta. Yhden haastekohdan saa suoritettua lukemalla esim. ruotsalaisen kirjailijan teoksen tai Ruotsiin sijoittuvan kirjan. Jos haaste olisi ollut voimassa jo joulukuulla, listaan olisi tullut Englanti, Islanti, Ruotsi ja Suomi. Enää puuttuisi 21 maata!