Mai Tolonen: Kupai nau - nähdään pian

kirja%20kupai%20nau.jpg  

Kirjassa kerrotaan neljän Amerikkaan siirtolaiseksi lähtevän suomalaisen valinnoista ja kohtaloista 1900-luvun alussa. Hangossa samaan laivaan nousevat renki Albin Määrinkäinen Jurvasta, veturinlämmittäjä August Leppimäki Viipurista, barnflicka Sofia Lönnberg Viipurista ja opettaja Johan Liljestrand Pietarista. Jokainen heistä hylkäsi oman elämänsä ja lähti etsimään onneaan rapakon toiselta puolelta. Tässä onnen tavoittelussa joku onnistui, joku pettyi, joku palasi ja joku katosi. 

Kirja oli helppolukuinen ja aivan mukava. Mielenkiintoa lisäsi se, että isoäitini isä oli kaksi kertaa Kanadassa ja palasi talorahojen kanssa takaisin. Miehen isoäidin isä lähti myös eikä hänen vaiheitaan ainakaan vielä ole saatu selville. Sukututkimukseen hurahtaneena selvittelen tätäkin.

 Oskari Lahti: Aki Hintsa, Voittamisen anatomia

kirja%20hintsa.jpg  

Aki Hintsa on nimenä tuttu mutta en tiennyt hänestä mitään aikaisemmin. Sain tästä kirjasta vinkin. Kirja onkin upea ja mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Niin hieno, että se löytyi itselle kirpparilta.

Aki Hintsa (s.1958) syntyi Etelä-Pohjanmaalla Soinissa ja hänen tiensä kulki ympäri maailmaa. Hintsa luki lääkäriksi ja se sekä hänen elämänasenteensa vei miestä useaksi vuodeksi perheineen Afrikkaan ja sen jälkeen F1-maailmaan, jossa hän opasti kuljettajia tiellä menestykseen ja kohti henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Hän loi työssään perustan, johon huippu-urheilijan menestys perustuu. Ja kiteytti sen yhteen sanaan Ydin, joka muodostuu vastauksista kolmeen kysymykseen: Tiedätkö kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? ja Hallitsetko omaa elämääsi?

En seuraa formuloita mutta kuljettajien ja Hintsan yhteistyö oli tosi mielenkiintoista luettavaa. Se on aivan muuta, mistä lehdet kertovat. Kirja on samalla myös Hintsan elämäkerta ja opas meille muillekin. Kannattaa lukea!

Minna Canth: Kootut teokset

kirja%20canth.jpg

Meidän kirjallisuuspiirimme marraskuun istunnon aiheena on Minna Canth kirjailijana ja hänen tuotantonsa. Jos olen Canthin kirjoja lukenut kouluaikana, mitään muistijälkiä ei ole jäänyt. Nyt en lainannut elämäkertaa vaan Kootut teokset, painovuosi 1957. Luin näytelmät Anna-Liisa, Papin perhe ja Murtovarkaus sekä ystäväni Eijan suositteleman Kauppa-Lopon. Näytelmiä lukiessa piti ensin totutella siihen vuoropuheluun ja asioiden vatkaamiseen. Ne sopivat hyvin näytelmäesityksiin. Muuten ihastuin hänen tekstiinsä. Vaikka tekstit ovat yli 120 vuotta vanhoja, niissä on paljon tuttua ja osa pätee vieläkin, kuten sukupolvien väliset mielipide-erot, naisen asema jne. Teksti oli mielenkiintoista myös sukututkimuksen kannalta. Kauppa-Lopo oikein pysäytti. Suosittelen.

Jenni Stammeier: Suomalaiset junapummit, kulkureita ja kerjäläisiä Amerikan raiteilla

kirja%20junapummit.jpg

Työttömät lokarit ja kaivosmiehet joutuivat kiipeämään junien katoille ja vaeltamaan töitä etsien. Pohjois-Amerikassa näitä "hoboja" oli suuren laman aikana miljoonia. Kirjassa kuljetaan neljän suomalaisen junapummin kyydissä. Eteläpohjalaisen Hannes Sankelon, keskipohjalaisen Arvi Pottalan, myöhemmin senaattorinakin työskennelleen Oskari Tokoin ja Siukku-nimisen nuoren miehen tarina muodostavat pohjan kirjalle. He "edustavat" kolmea eri lamakautta neljältä eri vuosikymmeneltä. 

Kirjaa lukiessa tuli mieleen, että kuinka moni Amerikkaan kadonnut joutui olemaan junapummina, mistä oli hohto kaukana. Piti päästä mahdollisimman salaa liikkuvaan junaan, piti vältellä junapoliiseja, kerjätä ruokaa ja asua ala-arvoisissa hökkeleissä ja tietenkin etsiä töitä. Moni päätyi nimettömänä hautaan pudottuaan junaraiteille junan silpomaksi.

Moni nuori mies lähti Amerikkaan laivayhtiöiden asiamiesten vakuuttelemien loistavien työmahdollisuuksien perään. Vähän samaan tapaan kuin nykyään Eurooppaan tuleville siirtolaisille luvataan parempaa tulevaisuutta. Kirja oli kiinnostava myös siksi, kun suvuissa on Amerikkaan kadonneita. Mikä on ollut heidän kohtalonsa?

Suomessa ei osattu aavistaakaan, millaisiin olosuihteisiin mies ja isä oli ajatunut Amerikassa.

"Ja se sitten johti myös siihen, että monet, monet perhesuhteet katkes. Ja mies jäi sille reissullen, ettei enää palannut ollenkaan. Ja jäi vaimo ja lapset tänne kotimaahan. Mutta monestikin näihin oli, varsinkin silloin 30-luvulla, oli syyllinen tämä huono aika. Että ei, ei pystyny siis huoltamaan sieltä päin perhettään, eikä päässy lähteen poiskaan"

Kevättä muistellen !

omenapuu%20kev%C3%A4t.jpg