Syksy on mun vuodenaika. Pimenevät illat, sumuiset aamut, kuulaat päivät, sadepäivät, säilöntä, haravointi, perhoset purppurapunalatvassa, takkavalakia ...

neitoperho.jpg  

Neitoperhoja on meillä runsaasti, mutta vain yhden suruvaipan olen nähnyt enkä ainuttakaan amiraalia. Harmi.

purppurapunalatva.jpg  

Purppurapunalatva on kyllä oikea perhosperenna. En ole mitannut, mutta se on noin parimetrin ja pysyy pystyssä.

Ruokasyksy
Salla eli sallatti eli rosolli oman maan tuotteista. Vispipuuro just poimituista puolukoista. Päivällä meillä oli vielä 170 kiloa puolukoita mutta ei enää. Ne ovat tyttären lompsas. Vispipuuroa saan tehdä kunhan pidän varani seuraavan satsin ilmestyessä.

Puutarhasyksy
Kehäkukkien lisäksi auringonkukat ovat voimissaan. En tosin ymmärrä, miksi ihmeessä otin tämänsorttista lajia. Kukatkin ovat aika pliisuja:

auringonkukka.jpg

Piti ottaa monihaaraista ja noin puolitoistametristä, jolloin kukat olisivat olleet mun silmien korkeudella. Ens kesänä uusi yritys. Edessä kasvaa eka kerran härkäpapua ja nyt ihmettelen, mitä teen niillä.

Siivoussyksy
Nuohooja käy meillä syksyisin ennenkuin laitamme hellaan ja takkaan valakiat. Vaikka meillä on tosi taitava nuohooja, joka laittaa avotakan eteen kunnon suojan, aina tulee jonkin verran tuhkapölyä. Olenkin siirtänyt joulusiivoukset syyskuulle ja tuvan siivous alkaa huomenna. Tänään siivosin yhden kamarin oikein kunnolla eli pesin ikkunat jokaiselta kuudelta puolelta, tuuletin matot ja verhot ja pyyhin jopa jalkalistat. 

Mutta se ikkunoiden pesu. Monena syksynä olen miettinyt, mikä on oikea aika ulkopintojen pesuun. Jos pesen nyt, tuleeko seuraavana päivänä kunnon syyssade. Jos jätän myöhemmälle, tuleeko pakkanen. Aamulla neljän aikaan sovin itteni kanssa, että oikea päivä on tänään. Miks neljän aikaan? Varmaan muutama muukin kansaneläkeiän saavuttanut tietää, miks viimeistään silloin pitää nousta hetkeksi sängystä.

En ollut lainkaan tyytyväinen pesutulokseen. Ulkoa pesen ikkunat varrellisella mikroliinavempaimella ja kuivaan lastalle. Sisältä kattoen ei tullut kunnon jälkeä. Olen vuosien mittaan kokeillut pesuun mikroliinoja, kuivaukseen lastaa ja talouspaperia. Olen käyttänyt Tuppervaren ikkunaliinaa, joka pitäis olla maailman paras. Äitienpäivänä sain lahjaksi Kärcherin, joka on kyllä näppärä, mutta silläkään en saa aina loistavaa jälkeä. Onneksi päivät lyhenevät eikä kaikki viirut sun muut näy, Palaan näihin hommiin keväällä. Ja taidan palata entisajan keinoon eli etikkaveteen ja sanomalehtikuivaukseen. Tai ulkoistan homman.

Harrastussyksy
Puutarhasta siirryn jo mielellään muihin harrastuksiin eli pääasiassa kansalaisopiston piireihin. Käyn edelleen kirjallisuuspiirissä, kutomassa ja entisöinnissä. Uutta on sukututkimuksen peruskurssi. Arvelen, että se vie entistä enemmän mennessään. On niin paljon mielenkiintoista selvitettävää. Siitä kirjoittelen myöhemmin lisää. 

Kesäkurpitsasyksy

Olen kasvattanut toista kertaa kesäkurpitsaa ja kyllähän satoa on pukannut. Enpä olisi uskonut, että siitä saa niin monensortin herkkua. Meidän "yllättävän hyvää" -listaan kuuluu nyt kesäkurpitsalasagne, - keitto ja -piirakka. Kiitos Hannele L ohjeesta. Enpä olisi uskonut piirakkaa niin maukkaaksi.