Nyt meinaan kirjoittaa omasta farisealaisuudesta, joka suomisanakirjan mukaan tarkoittaa tässä tapauksessa tekopyhää ja hurskastelevaa. Ja kohteena on pyöräilykypärä. Piti käydä oikein kuvauttamas ittensä kypärä päässä. En minä tässä ole mihinkään lähdös. 

kyp%C3%A4r%C3%A4.jpg  

Olen tähän saakka vaihtelevasti käyttänyt kypärää mutta nyt ahkerammin, kun ostin aikaisempaa fiksumman kypärän. Edellinen oli aivan pään kukkuralla ja pöhkön näköinen. Kun laitoin sen päähän, mielessäni muistutin tyttären alle 4-vuotiaana tekemää omakuvaa. Kun ihmettelin tuota pään yläpuolella olevaa "kasaa", tytär loukkaantuneena sanoi, että siinähän on hiusten päällä lakki.

maija.jpg

Tästä uudesta kypärästä tykkään. Nyt yritän käyttää tätä kauppareissullakin. Siitä huolimatta, että yleisen uskomuksen mukaan pyörän kanssa voi kaatua vain pitemmillä pyöräilymatkoilla. Olen muuten tämän kypärän käytön oppinut naapurin Terolta (6v) ja Emmalta (5v). En kait minä voi olla käyttämättä, kun me olemme kerran kavereita.

Teimme tänään kaupungille mennessämme tutkimusta kypärän käytöstä. Pikkulapsilla ja alakouluikäisillä oli lähes poikkeuksetta kypärä, samoin eräällä perheellä. Oli myös muutama äiti, jolla ei ollut itsellä kypärää mutta lapsilla onneksi oli. Onkohan äidin päävamma pienempi juttu kuin lapsen?? Mummot arvostivat selvästi pääknuppiaan.

Mutta miehet. Ovatko hekin turhamaisia? Tukka menee littanaksi kypärän alla? Vai pienenevätkö kenties "vehkeet", jos laittaa kypärän päähän. Onhan se kyllä oikein selvitettykin, ettei raavas pohjalainen mies tartte kypärää. Paitsi työmailla, jossa on sitä on pakko pitää. Kun näimme kypärää käyttäviä pariskuntia, arvelen vaimon päättäneen kypäräpakosta (varmaa lähitietoa). 

Taisi olla ystäväni Riitta, joka kertoi nuorison kypärän käytöstä. Hän oli kehottanut muutamaan nuorta käyttämään kypärää. Vastauksena oli ollut: 'Hei haloo, me ollaan yläasteella!' Mopolla ajaessa kyllä käytetään. Mutta sehän onkin aivan eri juttu.

Minä tässä hurskastelen niinkuin parempikin kypärän käyttäjä. 

Yksi juttu ihmetyttää oikein pyöräilyä harrastavien vaatetuksessa. Miksi ihmeessä iso osa heistä käyttää tummia, lähinnä tienvärisiä vaatteita? Jos kenen, heidän luulisi pukeutuvan niin, että autoilijat näkevät heidät jo kaukaa.