Olisi mielenkiintoista tietää tai oikeastaan selvittää, oletko sinä blogiani lukeva sukulaiseni. Sitä on mukava miettiä, kun tällaisena pakkaspäivänä istun koneen ääressä. En ole niin aktiivinen liikkuja, että menisin tuonne pakkaseen hiihtämään vaikka ulkona oli niin hieno auringonpaiste.

Kirjoitan taas tästä suorastaan intohimoisesta harrastuksestani sukututkimuksesta. Jos sinua ei piirun vertaa kiinnosta isovanhempasi ja heidän vanhempansa jne,  tässä jutussa ei ole mitään mielenkiintoista. Jos kuitenkin kurkkaisit, mitä tämä on.

Lähes päivittäin selvittelen eri sukuhaaroja ja sukulaisuuksia. 1800-luku tuntuu tosi läheiseltä vaikka aikanaan syntymäkotini tuntui uusien talojen rinnalla kamalalta ja vanhanaikaiselta. On tässä pakko laittaa ainakin ittelleni kuva, jonka kotonaapurini Ulla oli napannut vuoden alkupuolella. 

koti%20huurrekuva.jpg  

Syntymäkotini on rakennettu 1860 -luvulla ja se sisältää monen monta tarinaa ja elämänkohtaloa. Talonrakennuksen "työnjohtajana" on ollut Valpuri Tuomaantytär, joka avioitui lapsettoman leskimiehen kanssa ja toi mukanaan meidän esi-isän eli äpäräpoikansa Matin, joka oli syntynyt 1937. Tämä talo ja vanhempieni aikanaan kertomat jutut suvuista olivat se sukututkimuksen siemen. Nyt talo on tyhjillään noin 140 asutun vuoden jälkeen. Ja pelkkä huurrekuva voi fiksata taloa paljon.

Sukututkimuksen työkaluja

Noita työkaluja mulla on jo riittävästi:
* vanhat asiakirjat ja tehdyt sukuselvitykset
* Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivut, josta pääsen mm. kirkonkirjoihin 
* Suomen Sukututkimusseuran Historiakirjat Hiski, josta löytyy haulla tietoja mm. kastetuista, vihityistä ja kuolleista
* Karjala-tietokantasäätiö, joka on mulle sanakirjana, kun selvittelen vanhojen sukulaisten ammatteja, suhteita ja tauteja
* SukuJutut-ohjelma, johon olen tähän mennessä kirjannut 2975 sukulaistani tai heidän puolisoaan ja 1474 Miehen sukulaista
* Family Treen DNA-testit eli serkkutesti, jossa minulla on lähes 4000 geeniserkkua ja äitilinja-testi, jossa on runsaasti saman haploisia testattuja
* Geni.com eli maailman sukupuu
* Monet Facebookin sukututkimukseen liittyvät ryhmät

Tuon DNA-serkkutestin kautta olen saanut monta uutta "serkkua" ympäri Suomea ja Amerikkaa.Yhteiset esivanhemmat voivat olla vaikkapa 1600-1700-luvuilta, mutta sukulaisia ollaan. Ja pakko on yrittää kirjoittaa englannilla. Minun englantini on superlyhyt iltalukion englanti ja Googlen translate-sivu. Mutta joka päivä opin uusia sanoja.

Aikaisemmin kirjoitinkin, että DNA-testit toivat tuolle meidän aviottomalle esi-isälle Matti Valpurinpojalle hänen isänsä suvun. Sama testi näytti, että joskus paljon ennen Mattia on joku puolalainen kauppias tai merirosvo käynyt maisemissa ja jättänyt muistonsa. Miehen isän isän sukujuuria ei ole vieläkään löytynyt, mutta etsintää jatketaan. Kaukaiset jäljet osoittavat Etelä-Baltiaan. Nämä jäljet voivat lähteä vaikkapa 1200 -luvulta.

Tuo Geni.com eli maailman sukupuu on mielenkiintoinen suht uusi tuttavuus. Kun sinne sivulle kirjautuu ja lisää jonkin verran sukupuuta, pian alkaa tulla sukulaisia ovista ja ikkunoista. Systeemi pelaa niin, että vaikkapa mun pikkuserkku on lisännyt omaa sukupuutaan ja huomaa mun tekemän puun ja liittää ne yhteiseksi sukupuuksi. Tuntuu hullulta, mutta genin mukaan mulla on yhteys noin 120 miljoonaan henkilöön. En aiokkaan kaikkiin tutustua mutta varhaisimmat esivanhemmat löytyvät 1200-luvulta.

Eihän "oikeat" ja vakavasti sukututkimukseen suhtautuvat hyväksy Geniä, koska siellä on virheitä eli joku lähteekin väärään sukupuuhun. Facebookin ryhmissä onkin käyty kitkerääkin keskustelua vakavien ja vähemmän vakavien kesken. Vähän niinkuin aikuiset hiekkalaatikolla. Kun katsoo 1600-luvun kirkonkirjoja, voi niidenkin tulkinnoissa tulla vääriä olettamuksia. On niissä niin epäselvät kirjoitukset. Ei ole kaikkia aivan meikäläisen ymmärrettävällä kaunolla kirjoitettu. Eikä kirkonkirjoissa ole aina isäksi merkitty se oikea isä eli silloinkin mennään taaksepäin väärää sukua.

Arvelen, ettet jaksa enempää lukea, joten lopettelen. Jos tunnet vaikka pienen pientä kipinää, aloita isovanhemmistasi. Koska he ovat syntyneet, koska vihitty ja montako lasta heillä on. Ja kerro heistä omille lapsillesi. Niinhän sitä tietoa viedään eteenpäin. Eikä kaikkia työkaluja tarvi ottaa heti käyttöön. Jos et itse ole iällä pilattu, kysele vanhemmiltasi ja isovanhemmiltasi heidän elämästään. Kysy, ennenkuin on myöhäistä.