Olimme sunnuntaina meidän ikioman pankkimme 90 -vuotisjuhlissa, jossa oli myös Lauri Tähkä orkestereineen. Oli se jumalatoonta menoa ja meteliä - mutta mukaansa tempaavaa.

Nyt olemme jo laskeutuneet arkeen ja kahdestaan oloon. Hoitelemme tätä parisuhdetta Onnelan puuhaamossa, jossa teemme iltaisin joulua varten kransseja. Tämä hoito on jatkunut jo runsaat 15 vuotta. Emme siis ole menneet mukavuusalueemme ulkopuolelle. Tuo mukavuusalue on selvästi nyt muotia. Voitaishan me mennä mukavuusalueen ulkopuolelle, jos tehtäisiin kransseja katajasta ilman hanskoja. 

Aloitamme mustikkakransseista ja se tarkoittaa sitä, että pitää mennä metsään katkomaan muutama Ikean kassillinen mustikan varpuja. Yhteen kranssiin tarvitaan muovipussillinen varpuja mutta me teemme kymmenisen kranssia mustikasta. Lisäksi teemme puolukka- ja havukransseja, lähinnä ystävien "tilausten" mukaan.

mets%C3%A4.jpg  

Tämä metsäretki onkin tylsin vaihe, vaikka mustikanvarpuja on mukavampi taitella kuin puolukoita. Löytyiskös vapaaehtoisia katkojia?

kranssipohja.jpg  

Mies tekee kranssipohjan pitkistä pellavista, ja jotka kestävät vuodesta toiseen. Ystävät palauttavat kranssipohjat hyvissä ajoin syksyllä. Merkkinä siitä, että uusikin on tervetullut. Osa pitää kransseja useamman vuoden.


niput.jpg  

Meillä on selkeä työnjako: mies katkoo varvut oikean pituisiksi ja antaa mulle nipun.


eka%20nippu.jpg  

Sidon nipun yhdellä pyöräytyksellä, seuraavan sisemmäksi, sitten jälleen lähemmäksi ulkoreunaa ja alemmaksi, seuraava sisäkurviin tai keskelle. Rautalanka peittyy aina uusien nippujen alle. Niinkuin näette, tämä ohje on vasenkätisiä varten! Oikealla kädellä en ole kokeillut.

puoliv%C3%A4li.jpg  

Viimeiset niput on hiukan muitaa lyhyempiä, jotta saan sen mahdutettua alkupään varpujen alle.


tausta.jpg  

Sitten vaan muutama kiepautus rautalankaa ja samalla lenkki ripustusta varten.

valmis.jpg  

Tässähän tämä. Mustikkakranssi on paljon kestävämpi kuin puolukka- ja havukranssit.

p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4iskranssi2.jpg  mustikkakranssi.jpg  

Pääsiäisen aikaan kranssi on ruskean keltainen ja nyt se on tummanpunainen. Otin kuvan äsken sadesäällä ja salamalla eikä väri ole aivan oikea. Tummanpunainen se kuitenkin on.