Alkuviikolla nuohoojan käynnin jälkeen siivosin tuvan sitten niin viimeisen päälle. Muutama vuosi sitten päätin, että nämä siivoukset ovat ne perinteiset joulusiivot, joihin äitini perehdytti mut aikanaan. Perehdytys alkoi alakouluiässä pelakuun aluslautasten pesulla ja Singerin kiemurajalkojen pyhkimisellä.

Hain korkeat alumiinitikkaat, joilla yletyin pyyhkimään tuvan orsien päältä kertyneet pölyt. Mistä sitä pölyä oli sinnekin tullut, kahden ihmisen huushollissa? Arvelen, että takasta ja ruuanlaitosta. Mutta eihän kesällä pidetty takkavalakiaa enkä ruokaakaan yhtenään laita. Ei tullu mieleen selfien ottaminen. Mutta näin jo itseni tikkailla vanhana äitinä, joka aloitti kaapin ylähyllyjen siivouksen, kun emme olleet perillä klo 9 mennessä! Eihän meillä ollut matkaa kuin 75 km.

orret.jpg  

 

En muuten yrittänytkään yhdessä päivässä saada siivottua, kun huomasin, että yhden päivän jälkeen tulee uusi päivä. Eihän ole pakko tehdä töitä aivan hullun lailla. Nythän suositellaankin, että pitää hiljentää vauhtia. Kaikki pysähdykset olivat suorastaan toivottuja. Päiväposti piti lukea, muistin, että pitää soittaa serkkulikalle ja sain välillä keittää kahvit Miehelle ja hänen työkaverilleen. Eka päivänä siivouksessa oli mukana Mäkimattilan Kyösti, Lundbergin Amadeus ja Erin. Siivous sujuikin mukavasti, kun he olivat täysillä mukana touhussa. 

Seuraavan päivän aloitin ikäihmisten (!) kuntosaliryhmässä. Mitä ovat 85 -vuotiaat, jos minä olen jo ikäihminen? Ilmeisesti he ovat kauan eläneitä. Reissusta virkistyneenä sainkin tuvan kuntoon. Lähes. Odottelin Miestä töistä, jotta sain pari mattoa vielä ruokapöydän alle. 

matot.jpg

Kolmantena päivänä jatkoin vielä siivousta muissa huoneissa ja sain kaverikseni Yonan, Ellan ja Satshmon sekä Elonkerjuun. Välillä työ sujui jämäkästi ja välillä keinuen, välillä räväkästi. 

Ei mitään järjestelmällisyyttä
Pianhan sitä siivoaisi, kun kaikki tavarat olisivat paikallaan ja voisi vain pyyhkiä pinnat. Ei se käy niin. Kun vien tavaran vaikkapa komeroon, huomaamatta alan siivota sitä ja unohdan taas mitä olin oikeasti tekemässä.

Jotain asiaa oli jääkaapille ja niinhän keittiönurkan pyyhkiminen vaihtui jääkaapin putsaukseen. Ostan seuraavaksi jääkaapin, joka osaa lukea parasta ennen -päiväyksen ja ilmoittaa sivistyneesti mulle muutamaa päivää ennemmin, että tarttis tehdä jotain.

ruuat.jpg  

Ostan lähinnä näitä maitotuotteita, jos sattuisin innostumaan ruuanlaitosta tai leipomisesta. No nyt en sattunut, kun oli muuta mielenkiintoista tehtävää.

Nyt olen kulkenut varovaisesti siivotuissa paikoissa. Muutaman päivän päästä saa taas olla oma ittensä.