On tuo Facebook hyvä systeemi ja kuulemma vanhempien ihmisten viestiväline. Niin saakin olla, kun mulla ei ole kovin laajaa nuorisoryhmää, jonka kanssa rupateltaisiin. En kirjoittele sinne, koska heräsin, söin, ulkoilin, söin jne... Mutta fb:n ryhmät ovat tosi kätevät. 

Olen löytänyt useita sukututkimukseen liittyviä suljettuja ryhmiä kuten Kadonneet sukulaiset, Etelä-Pohjanmaan suvut, Satakuntalaiset suvut, Yhteiset sukujuuret, DNA-ryhmät. Monta epäselvää asiaa on löytynyt ryhmän jäseniltä, kun yksin etsien olisin joutunut hakemaan tietoa ties miten kauan.

Tänään pyöräillessä mietiskelin, että nyt kirjoitan yhdestä tärkeästä suljetusta ryhmästä nimeltä Lammenrannan lapset. Ryhmään pääsevät kaikki, jotka ovat kastaneet varpaansa Lammen veteen. Ryhmässä on nyt 27 jäsentä, jotka ovat asuneet Lammen läheisyydessä ja meidän jälkipolviamme.Taidan olla toiseksi vanhin jäsen. Naapurin Jouko antoi ryhmälle tuon hienon nimen.

Kuva Lammesta on todennäköisesti 40-luvulta.

pelander.jpg  

Tämä meidän kaikkien lapsuuteen liittyvä Lammi on padottu luoma. Kotipaikallani luoma on joen ja ojan välimuoto, jota muualla sanotaan puroksi. Tämä oli lähes koko kylän uimapaikka ja oli siellä vilinää, kun me suuret ikäluokat räpiköimme vedessä. Isommat lapset katsoivat pienempien perään. Muistan vieläkin, missä vaihdoimme uikkarit ja missä oli hyvä paikka uida ja mihin emme uskaltaneet mennä. Silloin ihmettelimme, miten ihmeessä aikuiset voivat olla vaikkapa heinätöissä, kun eivät käy uimassa. Niin kauan olimme vedessä, että pois tullessa hampaat kalisivat ja koko kroppa tärisi vilusta. Tuttua, eikö totta.

Ei tuota Lammea lasten takia tehty. Siitä johdettiin vesi voimanlähteeksi vieressä olevaan sahaan, jonka isoisäni isä perusti. Tuossa padon lähellä oli myös muutaman talon sähkölaitos "Kinnaskosken sähkö". Aamulla ensin herännyt kävi kytkemässä sähkön ja illanvirkku sulki sen.

Mitä enemmän ovat vuosikymmenet vierineet, sitä paremmin olen huomannut lapsuusmaisemani kauneuden ja viihtyisyyden. Lammen lisäksi oli paljon isoja kiviä kiivettäväksi, metsiköitä lähellä ja kavereita joka talossa. Onneksi on muistot!

Onko sinulla vastaavaa fb-ryhmää?