Tein tänään aikamatkan 1970 -luvulle, joka oli minun parasta (?) nuoruuttani. Kävin ystäväni kanssa meidän kansalaisopiston 70 -vuotisjuhlanäyttelyssä, jonne oli koottu eri muutaman eri vuosikymmenen sisustukset. Miten paljon kaikki esineet ja tekstiilit tuovatkin muistoja.

paimentolaismatto.jpg  

Tämän kuvan ykkösjuttu on paimentolaismatto. Mikä ihanuus räsymattojen jälkeen. Muistan, kun ystäväni Helenan kanssa tilasin matot ehkä Anttilasta ja raahasimme ne postista kaupungin läpi kämpille. Onneksi kaupunki oli siinä vaiheessa aika kapea. Muutenhan tämä ympäristö ei ollut nuorten naisten kämpän tyylinen. Raanut ja kudonnaiset kuuluivat "vanhoille" ja pariskuntien koteihin. Silloin yli kolmikymppinen oli vanha! Tuo sohva on varmaankin keinonahkaa ja jos oli hyvä säkä, sen voitti Bingossa.

ikkunaverho.jpg  

Mutta tämä ihana verho! Ikkunassahan pidettiin vain yhtä verhoa toispuoleisena. En muista, oliko se muotia vai rahan puutetta. Taisi jälkimmäinen tehdä siitä muodikkaan. Verho on todennäköisesti Marimekkoa. Tuollainen lamppu on vielä minullakin ja toimii hyvin. 
Mun kämpäs oli Heleniuksen Merivuokko-verho. Tässä kuvassa harjoitteluajan tilapäiskämpässä. Verhossa värit eivät ole haalenneet vaan sen ajan värikuvassa. Nyt näyttää olevan suosittua ommella vanhoista verhoista takkeja. Saatan tehdä itsellenikin. Laittaiskos tuon Merivuokon takamuksen kohdalle? Sitten voisi luulla, että tuo kuvio suurentaa.

verho%20001.jpg  

Omasta keittiöstä ja asunnosta vasta haaveilimme 70 -luvun alkupuolella. Tässähän on lähes kaikki sitä tyypillistä vuosikymmenen tavaraa. Ei nuo piirtoheittimet ja näytöt! On väriä, ihana muovituoli, kahvikupit, kahvipannu ja kattila. Varmaan valkoiseksi maalatussa kodissa kauhistellaan näitä, mutta tämäkin palaa pian. Viitteitä taitaa jo olla.

marimekon%20liina.jpg  

Ootkos seitkytlukulainen virkannut pitsejä pyyheliinoihin? Minä ainakin ja yksi pyyheliina on vielä hengissä ja hyvinvoivana. On niin hyvää froteeta, että taidan käyttää sen saunatakkiin.

pitsit.jpg  

Mukava muistella vanhoja vuosikymmeniä mutta en sinne kaipaa. Kaipaan ainoastaan tuota Marimekon t-paitaa. Tätä raidoitusta ei ole tullut uustuotantoon. Isot silmälasit ovat osin palanneet. Sopivatkin tällaiselle moniteholaseja käyttävälle paremmin kuin ne pari senttiä korkeat lasit.

maripaita.jpg  

Oli siellä näyttelyssä 50 -luvun huonekin. Se ei niin paljon kiehtonut mutta yksi juttu seinällä oli: Näin vaimo palveli 50 -luvulla. Kurkkaa linkkiä, jos kiinnostaa. Että silleen.