Tänään ensimmäinen huurreaamu ja pakkasta kuusi astetta. Kirkas auringonpaiste tuo mieleen ennemminkin maaliskuun päivät. Pyhäinmiesten päivää kuitenkin vietetään.

huurreaitta.jpg  

Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto on hieno vanhojen perinteiden ja uskomusten kertoja. Kirjan mukaan päivän kirkollinen sisältö kansanperinteessä näkyy ennen kaikkea henkien vierailussa ja työkielloissa. Ei saanut puita hakata eikä muitakaan kolinatöitä tehdä. Maallistuneita olemme. Mies on mettässä rankoja kaatamassa, kun siellä on maan kovettuessa helpompi kulkea. Ja varmasti aiheuttaa meteliä moottorisahalla. 

Säiden osalta todetaan, että tämä on vuoden syksyisintä (tiedämme sen ilman kirjaakin). Jos näistä ilmiöistä poiketaan, kansa on nähnyt niissä heti sään ja vuoden enteitä. "Kun pyhät miehet puhtailla jaloilla kulkevat, niin ne likaisilla pois menevät". Säätiedotuksessa onkin luvattu yöksi ja huomiseksi sadetta lumena tai vetenä. Kyllä kansa tietää!

Jos taas aurinko paistaa, niin ollaan iloisia, sillä näihin aikoihin yksi aurinkoinen päivä tietää yhdeksää poutapäivää kesällä. Pienikin auringonpilkistys pyhäinmiestenpäivän ja joulun välissä ennustaa kaunista kesää.

Näillä ennustuksilla mennään. Pianhan se päivä alkaa pidentyä, kunhan ensin lyhenee. Ensi kuun päästä on jo tammikuu!

huurrekoivu.jpg