Kansalaisopiston entisöintipiiri päättyi tältä keväältä. Onneksi sain valmiiksi ison kaksiosaisen kaapin valmiiksi. Kirjoitinkin työn alkamisesta tammikuun blogissani .

Tällaisessa kunnossa kaapin alaosa oli monen vuoden kylmävarastoinnin jälkeen.

kaappi.jpg  

Työn aloitin valkoisen "miranoolin" ja vihertävän pohjamaalin poistolla, koska ne olivat ulkovarastoinnissa kärsineet liikaa. Myös rivat ja vetimet poistin. Maalin poisto oli suht helppo homma.

krapaus.jpg  

Kun sain vanhat maalit pois, sivelin kaapin pellavaöljy-tärpättiseoksella, jotta varsinaista maalia kuluu vähemmän. Maalasin kaapin "oikealla" maalilla kahteen kertaan. Maalin resepti: puolet pellavaöljyä ja puolet tärpättiä sekä loraus serotiinia. Väripigmenteinä titaanioksidi, sinkkivalkoinen ja vihreä umbra. Lisäksi laitoin sekaan liitua (enintään 10% maalimäärästä), jolloin maalista saadaan hieman peittävämpi. Maalaus tehdään hiertämällä ja erittäin vähäisellä maalilla. Tähän kaapin alaosaan ja samankokoiseen yläosaan meni maalia noin kolme desiä.

eka%20maali.jpg  

Kaapin peilit maalasin samalla värillä kuin muutkin osat, mutta sen päälle maalasin hieman tummemman kerroksen. Tuon kuvioinnin sain hiertämällä kangastupolla kuvioita. Viimeisenä hommana oli kaapin lakkaus puolihimmeällä lakalla ja vetimien paikalleen laitto. Mies hoiti tuon viimeisen työn ja krapasi myös alussa vanhoja maalia pois. Näin voimmekin sanoa, että me ollaan tämä tehty.peiliosa.jpg

Vanhojen kaappien ovien sisäpuoli on ollut usein muistikirjana. Niin tässäkin kaapissa. 

Kaapin ensimmäinen isäntä on tehnyt kauppaa ostaen tai myyden jotain, ehkä viljaa ja kirjoitti kiloja ja asiakkaiden nimiä oveen. Kauppaa on ilmeisesti tehty viime vuosisadan alkupuoliskolla mm. alueemme ainoan kartanon omistajan eli Wasastjernan kanssa.

kilot.jpg  

Näitä nimiä ei ole kirjoitettu viime vuosisadan alkupuolella vaan todennäköisesti 1980 -luvulla. Terveiset Harrille ja Marikalle, jos sattuvat tämän blogin näkemään. Terveisinä, että kaapista pidetään hyvää huolta.

harri.jpgmarika.jpg  

Tässä se nyt sitten on.

valmis%20kaappi.jpg  

Vetimet putsattuna. Sain tumman pinnan kiiltäväksi etikan ja suolan seoksella. Tämäkin vinkki löytyi netistä.

rivat.jpg  

Ja eiku kaappia täyttämään käsityötarvikkeilla. Nyt vielä on hyllyillä hiukan tilaa mutta kattotaan, mitä kuuluu puolen vuoden kuluttua.

hyllyt.jpg  

Sain hyvän kaapin ja kaappi sai vanhan tehtävän takaisin. Tosin astia/ruokakaappi vaihtui käsityökaapiksi. Tästäkin työstä kiitokset entisöinnin opettajalle Markolle!