Päivi Laakso: Sääskenpyytäjät

kirja%20s%C3%A4%C3%A4skenpyyt%C3%A4j%C3%  

"Tornionjokilaaksossa iäkäs pariskunta elää ehtoovuosiaan. Koko ikänsä sairastellut emäntä joutuu yllättäen huolehtimaan huonoon kuntoon menneestä miehestään. Puolison käytöskin muuttuu - lompakko saattaa löytyä uunista, ja lääkärireissuista tulee todellisia seikkailuja". Näin takakannessa. Kolme lasta ovat muuttaneet pois ja pariskunnan arki menee vanhan kaavan mukaan seinäkellon vetämisineen ja kinasteluineen. Kirjareppublogin kirjoittaja kertoo, että pariskunnan puuhia ja sanailua Laakso kuvaa niin todentuntuisesti, että on kuin istuisi itse vanhusten pöydässä syömässä pottuja ja poronlihaa ja kuuntelemassa heidän jokapäiväistä kärhämöintiään. Samat fiilikset oli myös minulla.

Kun mies joutuu sairaalaan ja kuolema on lähellä, arkiset askareet loppuvat. Äiti pyytää Oslossa asuvaa taitelijatytärtään saapumaan kotiin. Loppuosa kirjasta on tyttären näkökulmasta. Hän lähtee vastentahtoisesti ja samalla nousee pintaan lapsuudenkokemukset, jossa "ei ole koskaan nähnyt isän rikkovan tavaroita. Hän rikkoi vain lapsia".

Raijan Kirjareppu-blogissa on kerrottu enemmän kirjasta.

Kirjan alkuosa eli pariskunnan arkinen elämä oli aivan mukavaa luettavaa. Taitelijatyttären pohdinnat olivat niin vaikeaselkoiset, että harhailin niiden läpi saamatta mitään. Tämä kirja oli kirjallisuuspiirin läksynä, jossa piti lukea psykologinen kirja. En valinnut tätä vaan Fossumin kirjan, josta kerroin maaliskuun kirjahyllyssä. Mutta tämän kirjan kannesta tykkäsin.

Kaari Utrio: Karjalan kruunu

kirja%20karjalan%20kruunu.jpg  

Olen varsinkin takavuosina lukenut paljonkin Utrion kirjoja mutta tämä on jäänyt lukematta. Kirja on julkaistu jo vuonna 1978. Otin sen kirjahaastepöydältä, jolloin tulee luettua 'vuosien 0-1499 aikaan sijoittuva kirja'. Kirjassa ollaan Hämeen linnassa, Turussa, Laatokan rannalla, Pirkkalan Hillissä ja Ruotsin valtakunnassa. Hämeen linnanpäällikön 12-vuotias tytär Anna naitetaan Turun Haukan kauppiastalon haluttomalle pojalle Halvarille. Taloa hallitsee pojan äiti Barbara Catillina voimakkaalla otteella vaikka siihen aikaan ei suopeasti katsottu naista talon johdossa. Haukan perheeseen naitetaan myös Filippa Tummasilmä. Heidän lisäkseen tarinassa on hiukan liikaa porukkaa, jotka jotenkin pystyi hallitsemaan, kun eri luvuissa on eri paikkojen tapahtumia. En tykännyt Karjalan "ristiretkeen" liittyvistä julmuuksista enkä myöskään Ritariksi lyödyn Halvarin Ruotsin vuosista valtakunnan juonitteluista. Tykkään lukea historiallisia romaaneja mutta 1200-luku oli hiukan liian kaukana, en jaksanut täysin perehtyä sen ajan tapahtumiin.

Sukkakirjat

kirja%20sukkakirjat.jpg  

Kirjastohan on oikea aarreaitta eikä siellä ole pelkästään romaaneja. Tytär pyysi pitkiä villasukkia, kun kyselin, mitä voisin kutoa. Nämä kirjat selasin mutta löysin kuitenkin ohjeen netistä Garnstudion sivuilta.

Kristiina Vuori: Viipurin valtiatar

kirja%20viipurin%20valtaiatar.jpg  

Tämän kirjan mukana menin 1500-luvun alkupuolen Viipurin linnaan. Seurasin Erik Turenpoika Bielken leskirouva Gunillan elämää kahden vuoden ajan, jolloin hän otti Viipurin hallintaansa. Miespuoliset valtaa tavoittelevat aateliset eivät voineet uskoa, miten kahdeksan lapsen äiti ja leski johtaa sotajoukkoja ja neuvottelee rauhasta venäläisten kanssa. Mutta Gunilla toimi eivätkä venäläiset valloittaneet Viipurin aluetta.

Kirjassa on melko vähän hänen työstään Viipurin valtiattarena. Se on ensisijaisesti kirja Gunilla rakastavana naisena ja lapsikatraan äitinä. Kirsin kirjanurkka-blogissa on hienosti kerrottu enemmän kirjasta. Kirjan Gunilla on ollut oikeasti Viipurin valtiatar ja kirjan tapahtumissa on oikeaa historiaa mukana. 

Dan Brown: Inferno

kirja%20Inferno.jpg  

Symbologian professori Robert Langdon herää keskellä yötä firenzeläisessä sairaalassa haava päässään. Hän ei muista mitään parista edellisestä vuorokaudesta - ei myöskään merkillisestä esineestä, joka on piilotettu hänen takkinsa vuoriin.  Pian hänen perässään on joukko aseistautuneita takaa-ajajia. Langdon pakenee hänet sairaalassa pelastaneen nokkelan naislääkärin kanssa ja he selvittävät hänen hallussaan olevien symbolien merkitystä ja miksi Langdon on Firenzessä.

Kirjan alussa tapahtuu paljon mutta sitten pitäisi olla ko. kaupungin tunteva tai ainakin siellä vieraillut, että pysyisi vauhdissa mukana. Eikä olisi ollut haitaksi vaikka olisin lukenut Danten Jumalaisen näytelmän. Heille kuitenkin selviää, että heidän on löydettävä hullun neron kätkemä vaarallinen aine oppaana tuo Danten näytelmä, näin ainakin käsitin. 

Kylläpä sattuma kuljetti mua, kun ennen koronaa lainasin tuon kirjan. Tuossa kirjassahan yritetään estää viruksen leviämisen, joka totaalisesti lopettaisi maapallon väestön kasvun. Eihän nyt sellaista aikaa eletä vaikka karanteenissa ollaan mutta voisihan meillä olla noinkin vaarallinen virus leviämässä. Kun tuo seikkailijapari lähti vielä Venetsiaan, luin loppuosaa kirjasta selaillen. En jaksanut ottaa vastaan kaikkia symbolien merkityksiä ja maantiedon oppitunteja.

Nora Roberts: Myrskyvaroitus

kirja%20myrskyvaroitus.jpg  

Kun olin lukenut kirjastosta lainatut kirjat, pengoin omaa kirjavarastoani. Tämän kirjan olen todennäköisesti ostanut matkalukemiseksi, aloittanut lehtien nurkkataitosten perusteella lukemisen mutta jättänyt kesken. Valokuvaaja Autumn Gallagher saapuu lomailemaan tätinsä syrjäiseen majataloon, joka on ollut hänelle jo lapsuudesta rakas paikka. Pikkuhiljaa Autumn huomaa, ettei kaikki olekaan niin idyllistä, miltä alussa näytti. Hän yllättyi, kun majatalossa oli samaan aikaan hänen suuri rakkautensa, joka hylkäsi hänet kylmästi. Eräänä yönä myrskyn raivotessa yksi vieraista murhataan ja Autumnin huoneesta oli etsitty filmirullaa. Myrskyn vuoksi majatalo oli eristyksissä ja asukkaat tiesivät, että yksi vieraista on murhaaja. Murhaaja selvisi ja myös muutakin mutta sitä en kerro, jos joku teistä haluaa lukea kirjan. Kirjan kannessaa oli maininta "Nro 1 New York Timesin ja USA Todayn bestsellerlistoilla". Mun mielestä oli aika kevyt kirja mutta sehän ei estä nousua tuollaisille listoille.