Mielessäni palasin alakouluun eka- ja tokaluokalle. Meidän maakuntalehdessä on Vainajia-osa, jossa voi lyhyesti kertoa omaisensa kuolemasta. Tällä viikolla siinä kerrottiin mun alakoulun opettajan Anna-Maijan kuolemasta. Hän oli kuollessaan 87 -vuotias. Mietinkin, kuka seitsemänvuotiaasta on vanha. Ei silloin 26 -vuotias opettaja vanha ollut, mutta varsin aikuiseksi ajattelin hänet silloin. Nyt tuon ikäinen on tosi nuori.

Anna-Maija oli opettaja, jonka vuoksi haaveilin opettajan ammatista niinkuin varmaan suurin osa meistä tytöistä. Alakoulusta muistan sen, että hyvin usein joulu- ja kevätjuhlissa lausuin runon. Opettaja ymmärsi sen, ettei mua kannata laittaa laulamaan. 

Anna-Maijaan liittyy kiinteästi tämä esine:

kupukello.jpg  

Te vanhemmat lukijat muistatte ehkä kouluradion ohjelmat. Ne alkoivat klo 10.10. ja silloin pääsimme kuuntelemaan radiota opettajan olohuoneeseen. Eihän silloin luokissa ollut radiota. Meidän maalaistalon tuvasta poiketen opettajan olohuone oli niin hieno. Ja kaikkein kaunein esine oli tuollainen kupukello (löysin mallin huutonetin sivuilta), jonka heiluri meni niin somasti. Muutama vuosi sitten kattelin tällaista kelloliikkeestä, mutta sanoivat ettei niitä ole myynnissä. Taitaa sittenkin olla, mutta ei meidän tuvassa ole tällaiselle sopivaa paikkaa. Siispä pelkästään muistelen tätä ja opettajaamme Anna-Maijaa.