"Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämäsi onnellinen, aloita puutarhan hoito" on tämä tuttu kiinalainen sananlasku. Ekaa olen kokeillut, nuorempana useamminkin ja toista olen "kokeillut" nyt 32 vuotta. Puutarhaa olen hoitanut eri paikoissa yli 30 vuotta. Nämä kaksi ovat pitäneet mut onnellisena.

Alussa se ei varsinaisesti ollut onnea niinkuin ei varmaan muillakaan puutarhaa perustaneella. Tämännäköistähän on usein uusienkin talojen ympäristö.

vanha%20puutarha-normal.jpgvanha%20puutarha-normal.jpg  

Mutta kun aikansa ahertaa, alkaa puutarha muotoutua. Koskaanhan se ei ole valmis. Kun kukkapenkit on perustettu ja kukat istutettu, ei mene aikaakaan, kun kukkien paikkoja muutetaan. Yksi mies sanoikin vaimolleen, että eikö nuo kukat kannattaisi pitää kottikärryissä ja muuttaa vain niiden paikkaa puutarhassa. Olisi helpompaa. Mutta eihän me halua helpolla päästä?

puutarhan%C3%A4kym%C3%A4-normal.jpg 

Puutarha suurin piirtein samasta paikasta kuin edelliset kuvat.

perennapenkit14-normal.jpg  

Ei nämä perennat aivan näin sekaisen näköisiä oikesti ole. Välissä on hiekkakäytävä ja vanhan navetan kivijalkakivet. Pioni on yksi suosikkikukistani. Olen pyrkinyt valitsemaan perinneperennoita kuten palavaa rakkautta, mooseksen palavan pensaan, varjoliljan, esikoita jne. 

Ja lisää on suunnitteilla. Kirjasinkin jo tässä vaiheessa ensi vuoden suunnitelmat ylös, kun talven aikana ne hukkuvat kuitenkin lumeen. Seuraavaksi olisi hinku metsäpuutarhaan. On se hyvä, etteivät hommat lopu.