Unto Katajamäki: Maanpetturit

kirja%20maanpetturit.jpg  

Unto Katajamäki on julkaissut useita 1900-luvun historiaan perustuvia romaaneja. Kirjoissa näkyy Katajamäen historiantuntemus, niin tässäkin kirjassa. Kirjan takakannen mukaan "Suomi vuonna 1948. Neuvostoliiton epäluulo Suomea kohtaan ja pelko salaisista yhteyksistä lännen kanssa johtivat sodan jälkeen siihen, että venäläiset loivat Suomeen tiheän vakoilijoiden verkoston. Sotavangit, jotka päästettiin vapaiksi vakoilua vastaan, ja joukko muita oman maan kansalaisia ryhtyivät palkkion tai aatteen vuoksi toimittamaan venäläisille maan turvallisuuden kannalta vaarallisia tietoja."

Kirjan päähenkilö on toimittaja Leo Virta, johon tutustuin jo Kosolan kujanjuoksu-kirjassa. Hän tekee selvitystä maanpetturiverkostoista. Suomessa eletään aikaa, jolloin kaikissa piireissä ei tiennyt, kuka kukin on ja kenen puolella on. Tykkäsin kirjasta nimenomaan historianäkökulmasta. Tämä sodanjälkeinen aika ei ole ollut kovin tuttu itselle, eihän koulussa näistä asioista kerrottu. Vaikka olisi kirjoitettu, eipä koskaan taidettu lukea historiakirjaa 1900-luvulle saakka.  Kirjan juoni oli minulla loppuvaiheessa hiukan hukassa. Olisi pitänyt lukea kirja lyhyemmässä ajassa. Tykkäsin kuitenkin.

Elly Griffitsh: Korppikuningas

kirja%20korppikuningas.jpg  

Tämä on Griffithsin uusin kirja, aikaisemmat olenkin jo lukenut. Tällä kertaa arkeologi Ruth Galloway ei olekaan Norfolkissa vaan sai kutsun Blakpooliin tutkimaan opiskelukaverinsa Danin löytämiä luita, jotka saattavat liittyä mystiseen Korppikuninkaaseen.  Asia on aika mutkikas, sillä Dan kuoli tulipalossa eikä Ruth saa häneltä tietoja. Tulipalo osoittautuukin murhapoltoksi ja silloin kuvioon tulee Ruthin tyttären Katen isä rikostutkija Nelson, joka sattumalta lomailee paikkakunnalla perheensä kanssa. 

Kirjassa on paljon eri henkilöitä ja mahdollisia murhapolttajia, niin paljon että pikkupätkinä iltalukemisena en pääsyt oikein tarinan sisälle. Tapahtumia oli paljon ja syyllinenkin selvisi. Sitä en paljasta. Kirsin kirjanurkka on jälleen arvioinut perusteellisesti kirjan. Katso, jos kiinnostaa. 

Ihmettelen tässä, mihin päivät ovat vierineet, kun on tullut luettua kokonaan vain pari kirjaa. Muutaman kirjan palautin, kun en jaksanut  lukea muutamaa sivua pidemmälle. Eihän kaikkea tartte lukea?