Kävin just hakemassa kirjastosta varaamani Enni Mustosen Ruokarouvan ja muutaman lehden.

kirjat.jpg  

Meidän kirjastossa on tosi kätevä Seitti-ohjelma, jonka kautta näen lainani, varaukseni ja mahdolliset sakkoni (viimeksi 10 senttiä). Varauksista näen myös, kuinka monentena olen jonossa. Nyt mulla on kuusi kirjaa varauksessa. Voin myös uudistaa lainani, jos siitä ei ole varauksia.

Sanoinkin kirjastorouvalle, että olisi hienoa, jos näistä omista tiedoista voisi katsoa aikaisemmin lainaamani kirjat. Ei se kuulemma onnistu. Tietosuojalaki estää eikä kirjasto saa luoda tiedostoa ihmisten lukemista kirjoista!

Mietin asiaa ja tulin siihen tulokseen, että näin pitää ollakin. Ajatelkaa, jos kirjasto saisi katsoa listan lainaamistani kirjoista. He voisivat sanoa, että tiedätkö lukeneesi tuon kirjan jo aikaisemmin. Ja mitä pahinta, joku hakkeri murtautuisi kirjaston tietokantaan ja myisi mun lainaustiedot. Sehän olisi varmaan kansallista tasoa laajempi vuoto, jonka tappioita ei millään voisi korjata. 

Tämä tietovuoto olisi samantasoinen Panaman paperien, WikiLeaksin ja Zavidovo-vuodon kanssa. Tiedotusvälineissäkin kirjoitettaisiin, että eliinamirjami lukee mustosia ja dekkareita ja lainaa vanhoja käsityölehtiä. Ajatella, ei lue lainkaan mitään korkeatasoisia elämäkertoja eikä filosofisia teoksia. 

Onneksi on tietosuojalainsäädäntö.

Ei muuten koske lääkärin vastaanotolle menoa. Siellä huudetaan nimellä. Jos istuisi muutaman päivän vastaanotolla aivan huvikseen ilman ajanvarausta, saisi tietää monen vieraan ihmisen nimen.