Tänä kesänä meidän puutarhassa kasvaa kukkien lisäksi vihanneksia, salaatteja, sipulia, valkosipulia, lehtikaalta, kesäkurpitsaa, avomaankurkkua ja perunaa. Talomme ulkorakennuksesta löytyi muutama vuosi sitten vanha ja nostalginen perunakuokka, joka on nyt hyvässä käytössä.

Perunan osalta olen nyt tuumannut, että viljely alkaa olla liian laajamittaista meidän tarpeisiin.

aa%20peruna.jpg  

Jos jatkan nykyisellään, voi EU kattoa meidät maatilaksi ja laittaa meidän valvontaan. Onhan meillä navettakin, mikä lisää EU-tarkastajien epäluuloja. Istutimme keväällä 22 perunaa ja olemme kaivaneet vasta puolet sadosta. Eilen ajattelin tehdä perunamuusia kirjolohen kanssa. Vedin yhden varren ja "hyvä" varsi olisikin. Tämä mötikkä painoi 271 gr ilman kuoria, muut hieman pienempiä. En lämpöpumppuja mainosta, mutta tikkuaskiin kun vertaa, niin kokoa perunoilla on. Ei tartte Mieheltä kysyä, että otatko kaks vai kolme perunaa. Ensi keväänä puolitan viljeltävän alan ja istutan vain 10 perunaa.

Turhaan kuorin perunat. Rauli-myrsky oli meilläkin ja ruuanlaiton aikaan sähköt olivat pätkittäin pois kolmisen tuntia. Puolihämärässä saunassa tuumailimme, miten pärjättäis ilman sähköä. Vesipula taitaisi ensimmäisenä vaivata. Takkavalkialla ja kynttilöillä pärjättäisiin.

aa%20kynttil%C3%A4.jpg  

Mukavasti tämä hämärän aika meni ilman teeveetä ja tablettia. Ja perunat pienin kompostiin. Olin jo eilen kysynyt itteltäni, että mites sunnuntain ruoka. Sain vastaukseksi, että mennään meidän palvelukeskukseen syömään. 

Ruoka oli herkullista ja sitä oli riittävästi. Kotiin tullessa tuumimme, että ihmiselläkin pitäisi olla ylitäytön estin, niinkuin on öljysäiliön täytössäkin. 

a%20%C3%B6lhy.jpg  

Valitettavasti sitä ei ole. Ja sen tuntee kropassaan.

Pirskahti mieleen

Ystäväni Sinikka käväisi ja kertoi saaneensa sangollisen kanttarelleja. Kysyin tietenkin, että mistä niin paljon löysit. Vastaus oli lyhyt: 'Tuolta' ja täydensi sanaa kättä heilauttaen etelästä pohjoiseen. Niin tarkkaan meillä ne harvat kanttarellipaikat kerrotaan muille. Niin minäkin tekisin.