Mart Sander: Ilolinnut

Ilolinnut.jpg

Syksy 1939. Rouva Kukk omistaa Tallinnassa pienen bordellin "herrainklubin", jota yksityisesti sanotaan rouva Kukon kanalaksi. Kun saksalaiset lähtevät Virosta, talossa alkaa käydä neuvostoupseereja. Viron tasavalta muuttuu Neuvostoliiton miehittämäksi ja elämä muuttuu ahdistavaksi. Vaikutukset näkyvät myös Rouva Kukkin talossa, josta "lähetystöneuvos" Metsla luo agenttipesän. Siellä nuorista ja kokemattomista neitokaisista koulitaan myös  urkkijoita. 

Ilotalon tytöt tulevat tutuiksi ja selviää, miksi he ovat sinne menneet. Kohtaloita on monenlaisia. Talossa seurataan myös Talvisodan alkua ja Helsingin pommituksia.

Hiukan epäillen aloitin kirjan, mutta tykkäsin siitä. Sen tiesin, että Viro on ollut kautta aikojen muiden valtioiden tallaama mutta tämä toi lähemmäksi tämänkin asian.

 

 

 

 

Leena Lehtolainen: Pimeän risteysLehtolainen.jpg

Tykkään lukea dekkareita ja luenkin niitä paljon. Keskeytän kirjan lukemisen, jos siinä mässäillään raakuudella. Mua kiinnostaa enemmän, miksi joku tappaa ja  miksi juuri tietyn ihmisen. Lisäksi kiinnostaa, miten tekijän jäljille päästään. Yleensä se on poliisi mutta joissain kirjoissa yksityisetsivä ja tv-sarjassa Isä Brown.

Tässä Lehtolaisen kirjan takakannen teksti:
"Katujengin alaikäinen kakkosmies saa surmansa espoolaislähiön öisessä metsässä. Murha kiristää kahden jengin välejä.

 Väkivltainen yhteenotto näyttää vääjämättömältä. Maria Kallion tutkintaryhmä yrittää ratkaista rikoksen ennen kuin poliisin määrärhat loppuvat ja heidän yksikkönsä lakkautetaan."

Nämä alaikäisten liittyminen jengeihin ja kuolemat tulevat paljon enemmän iholle, vaikka meidän pienessä kirkonkylässä ei sellaista ole, mitä isoissa kaupungeissa. On helpompi lukea samoista asioista, jotka tapahtuvat vaikkapa Englannissa.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogissa on kerrottu kirjasta hyvin samoin ajatuksin, mitä mulla tästä on.
https://tuijata.com/2023/11/20/leena-lehtolainen-pimean-risteys/

 

Minna Rytisao: Jenny Hill

 

Jenny Hill on kirjan alussa oikeasti lähes 50-vuotias Jenni Mäki, joka asuu miehensä omistamassa hulppeassa merenrantatalossa ja miettii sieltä lähtemistä. Lapset ovat omillaan ja miehellä on sutinaa kodin ulkopuolella. Jenni tekee uhkarohkean ja ihailtavan tempun, lähtee talosta jJenny%20Hill.jpga avioliitosta ja muuttaa vähin tavaroin pieneen yksiköön ja jättää perheenäiti- ja kiltin vaimon roolin taakseen. Muodonmuutos Jenny Hilliksi alkoi.

Jenny on ollut kiltti ja halunut miellyttää muita ja saada hyväksyntää. Jenny käy terapeutilla, joka ehdottaa, että Jenni kirjoittaa tunnoistaan peittelemättä jollekin kuvittelemalleen henkilölle. Hän valitsee kirjeen saajaksi Ranskan Presidentin vaimon Mme Brigitten, jolle kirjeitä ei kuitenkaan postiteta. Oikeastihan ne ovat Jennille itselleen. 

Kirjassa kulkevat mukana myös Grimmin satujen Ajattaret Tuhkimo, Lumikki, Ruusunen, Kerttu, Tähkäpää ja Punahilkka. Jenny ei heitä havaitse mutta tiedostamattaan rohkaistuu heidän neuvojensa mukaan muuttamaan elämäänsä. Alussa hiukan ihmettelin Ajattarien rooliaa, mutta he antavat ajateltavaa myös meille muille naisille. Olisiko kirjassa tämän päivän Ajatar Jennyn sisko Johanna, joka on itsevarma sometähti ja bisnesnainen ja järjestää naisille voimaannuttavia koulutuksia. 

Vaikka olen ohittanut kirjan keski-iän ja olen naimisissa, oli kirjalla annettavaa myös itselle. Piti oikein miettiä, mikä minä olen ja mikä haluaisin olla loppuelämäni vuosina. Yksi asia kuitenkin Jennyssä ihmetytti; hänellä ei tainnut olla mitään aivan omia harrastuksia. Vierasta minulle.

Kirjojen kuisketta blogissa https://kirjojenkuisketta.blogspot.com/2023/06/minna-rytisalo-jenny-hill.html on hienosti kirjoitettu tästä kirjasta. Suosittelen kirjaa ja tuota blogiakin.