Pirjo Tuominen: Tulen väri punainen

kirja%20Tulen%20v%C3%A4ri%20punainen.jpg

Tuominen on kirjoittanut useita historiaamme liittyviä kirjoja. Tämä kirja kuvaa vuoden 1918 tapahtumia Tampereella, Karkussa ja Vammalassa. Päähenkilön Maria Mannerin lapsuus- ja nuoruusvuosista on kerrottu Hiljaiset huvimajat -kirjassa, jota en ole lukenut. Pitäisi ehkä lukea, vaikka näin takaperin.

Maria on varakas itsellinen nainen, joka päätyy vastentahtoisesti emännäksi vauraaseen Suvelaan.Tosipohjaisessa kirjassa tapahtumat on sijoitettu pääasiassa Sastamalaan, joka on kirjailijalle tuttua aluetta. Näkökulma on lähinnä valkoinen ja heidän kokemansa väkivalta ja ryöstely. Myös Marian tuttujen Finlaysonin pumpulienkelien Sofian ja hänen sisarusten vaiheita seurataan.

Kirja on aika rankkaa luettavaa mutta se oli mielenkiintoinen. Minulle oli uutta Vammalan polttaminen, kun punaiset pakenivat valkoisten armeijaa. Nämä tapahtumat piti tarkistaa Wikipediasta. Minulle 1918 tapahtumat ovat vapaussotaa, kun venäläinen sotaväki haluttiin pois itsenäistyneestä Suomesta. Etelä-Pohjanmaalla se ei ollut luokkasotaa samalla tavalla kuin Etelä-Suomessa. 

Veera Vaahtera: Kevyesti kipsissä

kirja%20Kevyesti%20kipsiss%C3%A4.jpg

Kirjallisuuspiirssä käsiteltiin chick lit -kirjallisuutta, joka käsittelee modernin naisen elämän ongelmia humoristisesti ja kevyesti. Päähenkilönä on useimmiten 20-30 -vuotias sinkkunainen. Näin sanoo Wikipedia.

Tässä minun läksykirjassa päähenkilö Lotta onnoin 30-vuotias kirjaston vahtimestari, sinkku, lukutoukka, jolle kirjat ovat kaikkein tärkein asia. Hänellä ei ole muuta sosiaalista kanssakäymistä kuin sisar ja hänen puolisonsa Kati. Auto-onnettomuudessa loukkaantuminen ja asunnon vesivahinko aiheuttaa muuton sisaren luo ja Lotan on pakko olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Lotalle onkin yhtä äkkiä tarjolla kaksi miesystävää, sosiaalinen ja rento Olli sekä Jiri, jonka kanssa hän voi puhua kirjoista. Lotta ei pysty päättämään, kumman kanssa olisi. Aikansa jahkailtuaan hän tekee valinnan.

Lotta on aika ärsyttävä. Miten voi olla niin sulkeutunut. Hän elää vain lukemiensa kirjojen henkilöiden elämää. Otin kirjan hiukan epäillen, Ajattelin jotain Netta Musketin tapaista. Yllätyin, kirja ei ollu hassumpi. Mutta nuo chick litit sopinevat paremmin nuorempien kirjahyllyyn.

 

Antti Tuomainen: Pikku Siperia

kirja%20Pikku%20Siperia.jpg

Päähenkilö Joel Huhta on Afganistanin sodassa ollut pienen Hurmevaaran pappi Itä-Suomessa. Meteoriitti putoaa kartturin paikalle rallipoluille paluusta haaveilevan Tarvaisen autoon. Pappi ottaa yövartiovuorot estääkseen meteoriitin ryöstön. Usealla hurmevaaralaisella on talous huonossa jamassa ja meteoriitin myynti kohentaisi mukavasti kukkaroa.

Joel on onnellisesti naimisissa, mutta salaisuus painaa ja epäilykset ovat tuhota onnen. 

Kirja on ajoittain kummallinen, mutta pitää näpeissään. Oli pakko lukea, miten kaikki ratkeaa. Luin useamman kirja-arvostelun ja analysoisin kirjaa monipuoliseti, jos osaisin. Kannattaa klikkailla nuo arvostelut.

Kirsin kirjanurkan arvostelu  Kirsin book club arvostelu 

 

Pauliina Rauhala: Synninkantajat

kirja%20Synninkantajat.jpg

Eletään 1970-luvun loppupuolta Pohjois-Pohjanmaalla joen varren kylässä. Lestadiolaisten saarnamies Taisto seuraa rakkaudella luontoa mutta paimentaa tiukasti ja ankarasti seurakuntalaistensa elämää ja vähättelee vaimoaan. Aliisa kyseenalaistaa hoitokokoukset ja saa kärsiä oman tien kulkemisesta. Aliisalla kun on ymmärtävä Jumala, joka antaa hänen kulkea kirkkokuorossa ja olla tekemisissä uskottomien kanssa.

Aaron on Aliisan tyttären poika ja Taiston pojan poika. Hän kirjoittaa Tärkeiden Asioiden vihkoon ajatuksiaan. Hän on alakoululainen, joka näkee paljon, ajattelee ja miettii elämää. Aaron joutuu tahtomattaan isovanhempien erilaisten näkemysten väliin ja hän kärsii, kun ei saa enää tavata mummoaan. Hän kirjoittaa vihkoonsa tärkeimmän asian: Lasta ei saa koskaan pakottaa valitsemaan.

Nuoren Aaronin herkkyys ja mielikuvitus liikuttaa ja itkettääkin.Tuntuu käsittämättömältä, miten ihmistä on nöryytetty uskon varjolla ja miten heidän elämäänsä on rajoitettu. En osaa tarkemmin analysoida kirjaa eikä mun tarvitsekaan. Kirjaa lukiessa minä elän niissä tapahtumissa, ahdistavissakin. Kirjaa piti lukea ajatuksella ja nauttia tekstistä; kaikki keskeytykset olivat häiriöksi.

Kiiltomato, arvostelu

Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa - kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun

kirja%20Suomessa%20selviytymisen...jpg

Kirjassa kerrotaan, miten entisajan suomalaiset selviytyivät ankaran luonnon, nälän ja tautien keskellä. Aiheina ovat mm. asuminen, ruoka, kulkuvälineet, työ, terveys, rakkaus eli arkipäiväinen elämä.

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja historiantutkija osaa asiansa. Teksti on sujuvaa ja mukavaa luettavaa. Sukututkijalle kirja on hyvä oppitunti, millaisissa olosuhteissa esivanhemmat ovat eläneet.

Kirjavinkit arvostelu

Joulukuu taitaakin olla dekkarikuu.