Piti oikein googlata, mitä tarkoittaa jämptisti ettei näe metsää puilta. Siellä oli vastauksena mm. ettei näe kokonaisuutta vaan takertuu yksityiskohtiin. Joku taas kirjoitti, että näkee puut, mutta ei ymmärrä, että se on metsä. No, minä takerruin yksityiskohtiin.

Meidän tontilla on upea vanha männikkö, josta tykkäämme. Harvemmin tulee katseltua alaspäin ja siihen aluskasvillisuuteen. Ja löytyihän sieltä kukkia:

Tämä on talvikki tai isotalvikki, en ole tarkemmin tutkinut kumpi. Huomasin viime kesänä tällaisen kasvin maantien reunassa ja kävin veljen vaimon kanssa hakemassa muutaman alun, jotta voimme laittaa puutarhaamme. Muutaman viikon kuluttua tuosta huomasin, että meidän metsikössä niitä on iso alue. Meni 20 vuotta, ennenkuin hoksasin kattella omaa metsänpohjaa.

isotalvikki.jpg  

Kielot eivät ole tontin alkuperäisiä kasveja vaan tuontitavaraa ystäväperheeltä.

kielo.jpg  

Oravanmarja

oravanmarja.jpg  

Ahomansikoita on rappusten pielen lisäksi metsän reunassakin. Aikanaan kotona ei muuten koskaan puhuttu metsänreunasta. Se oli metsänranta ja paremminkin mettänranta. 

mansikka.jpg  

Mesimarja ja meillä luhrikka alkaa olla jo harvinaisuus. Ennen niitä oli paljon tienvierillä.

mesimarja.jpg  

Metsätähti

mets%C3%A4t%C3%A4hti.jpg  

Mustikka kukki tosi hyvin, mutta tulevaa satoa en ole tarkastellut. Yhdet piirakkamarjat olen omalta tontilta saanut hyvänä mustikkavuotena.

mustikka.jpg  

Ketunleipä ei vielä kuki. Metsässä taitaa olla kukan tuoksu väriä tärkeämpi? Onhan metsässä paljon muutakin kasvillisuutta mutta nokkosesta, koiranputkesta ja vuohenputkesta en kyllä laita kuvaa.

Vaikka olemme puita katselleet, tätä emme ole aikaisemmin huomanneet. Kietoutuneet pihlajat.

kietoutuneet.jpg  

Eivät ole päivät veljeksiä eikä sisaruksia. Eilen oli mahtava kesäpäivä ja juuri sopiva puutarhahommiin. Tänään on vettä tullut jo 15 milliä ja hyvä päivä kangaspuiden laittoon.