Tähän ikään mennessä eri sortin vappuja on kertynyt aika tavalla. 

Alakoululaisena vappuna oli pakko saada ylle kesämekko ja jalkaan remmikengät. Ja ulos pallottelemaan naapurin Riittan kanssa. Eihän siinä ilmoja katsottu. Vappu oli jos ei kesän niin ainakin kunnon kevään alku. Se vaan harmitti niin vietävästi, kun aikuiset olivat ilonpilaajia. Ei kuulemma ollut vielä kesä ja vaatteita piti olla riittävästi päällä.

Samaa kalenteriin tuijottamista oli rippikoulun jälkeen tansseihin meno. Kesälavat avattiin silloinkin vappuna ja kesämekko piti olla ilmasta riippumatta. Harmi, ettei mulla ole kuvaa ensimmäisen tanssivapun mekosta, jonka tilasin Anttilasta. Siinä oli valkoista ja turkoosia ja se oli hieno. Sen muistan, että oli tosi kylmä ilma ja hyvä ettei räntää tullut Urheiluhallin (nyk. Latosaari) seinälautojen rakosista. Ainakin kylmää tuulta. Ja hihattomalla mekolla värjöteltiin, kun kerta oli vappu. Mutta tämä pitsimekko oli seuraavana vappuna ja se oli niin ihanaa, että on tallella vieläkin. Siihen aikaan mekotkin tehtiin Suomessa.

pitsimekko.jpg  

Oli pakko panna mekko henkariin kuvausta varten. Olisin niin mielelläni pukenut sen ylleni mutta se ei valitettavasti onnistunut. Mekon ja mun välissä on 50 yltäkylläistä vuotta. Harmi.

70 -luvun vapuista en kirjoittele mitään. Muistan ne kyllä. Lähes kaikki. Kirjoittelenpa kuitenkin vapusta 1975. Olin opiskelemassa Tampereella mutta tulin vapuksi kotiin. Hommana perunoiden nostaminen kellarista siemenperunoiksi - tietenkin ylioppilaslakki päässä. Se oli aina vapunpäivän homma. Samoin kuin erään kylän miehen pitkäperjantai, joilloin hän meni metsätöihin. Se vuosikymmen olikin värikkään politiikan aikaa.

Kummallista, että vappuna olen ottanut tosi vähän kuvia. Tässä kuitenkin yksi. Meidän esikoisen ensimmäinen vappu. Ikää 6 kk. 

matti%20yo.jpg

Mitäs tästä vapusta? Vappuaatto meinas yllättää mut. Mun kun ei tarvi viikonpäivistä paljon välittää. Ei ole erikseen työ- eikä vapaapäiviä. Vappuaattona tein naapurin Emman kanssa puutarhahommia, illalla saunoin isännän kanssa ja nukkumaan pian iltakymmenen jälkeen. Sen verran vaputti, että puhalsimme ilmapalloja ja nakkasimme muutaman serpentiinin.

Tämä varsinainen vappu onkin ollut oikeaa työn juhlaa. Saimme puutarhasta pois kuivat oksat ja perennoiden varret. Ei kuitenkaan työtä koko päivän. Kiitos vappuvieraiden Hannelen ja Aikun.