Löysinpä jälleen aarteen aitasta vanhojen kirjojen joukosta. Se on Anna Olsonin Keittokirja yksinkertaista ruuanlaittoa varten kodissa ja koulussa yllä lyhyitä ohjeita talouden hoidossa. Eikä kirja ole mistään esihistorialliselta ajalta vaan se on painettu vuonna 1907 eli 109 vuotta sitten.

keittokirja.jpg  

Ensimmäisellä lehdellä on omistuskirjoitus Muistoksi Vienolle äidiltä 1916. Äiti on Miehen mumman äiti ja Vieno mumman sisko.

Jonkin verran on teksti muuttunut sadassa vuodessa. Kirjan alussa on mm. Kuvanäytteet teuraselukkain palottelemisesta, sitten on yleisiä sääntöjä yksinkertaisen ruuan laittamista varten, munain keittämistä. 

Mietinkin, pitäiskö tehdä olutjuustoa, sillipalleroita, luukeittoa, katajanmarjajuomaa, sitroonalimoaadia (sairasten juomaa) tai sisälmysmuhennosta.

Kirjassa on ohje "äidinmaitovastikkeen" tekemisestä, jota olen minäkin varmaan aikanaan nauttinut. Tässä ohje:

"Kun lehmänmaitoa käytetään pienten lasten ruuaksi, pitää sitä lisäämällä vettä ja sokuria tehdä aineyhdistykseltään äidinmaidon kaltaiseksi, ja saadakseen ilmasta siihen tulleet bakteeriot vaarattomiksi pitää maito keittää. Keittäminen tapahtuu sopivimmin seuraavalla tavalla: kun maito, sokuri ja vesi ovat seotetut, täytetään puhdas pullo seoksella, pulloon pannaan puuvillatulppa ja se asetetaan vesikasariin, joka kuumennetaan kiehumaan asti, ja saa se sitte kiehua puolen tuntia. Siten steriliseerattu maito on nyt vpaa kaikista bakteerioista ja sitä voi säilyttää kauan aikaa happanematta."

keittokirja1.jpg  

 

Pullot kehotetaan pesemään lämpimällä vedellä ja soodalla, hienolla hiekalla tahi tuhalla ja sitte huhdotaan puhtaaksi vedellä, joka sitte saa tarkasti valua.

Koska huomenna on laskiaistiistai, tässä
ohje laskiaisleivästä:
vehnäleipätaikinaa
½ kuppia manteleja
½    "      sokurijauhoja
½    "      sulatettua voita
2 teelusikallista kanelia

"Anna pyöreiden leipien jäähtyä ja leikkaa sitte päälle tai pohjaan pyöreä aukko, kaiva sisus pois, pienentele se ja seota siihen kiehuvaan veteen pistettyjä ja sitte hienoksi hangattuja manteleja, sokurijauhoa, voita ja kanelia. Pane tyhjät leivät täyteen tätä seosta, kun se on hyvästi sotkettu sekasin. Sovita leikatut kuoret paikolleen ja vie leivät pöytään kiehautetun maidon, kanelin ja sokurin kanssa."

Kun kirjassa on myös kodinhoitoon liittyviä ohjeita, laitan tähän vielä yhden risetin:

Saippuan keittäminen
2 kiloa säästöön koottua rasvaa
10 litraa vettä
½ kiloa lipeäkiveä
1 kourallinen suolaa

Koska ohje oli lähes sivun mittainen, en laita sitä tähän. Voin lähettää ohjeen sähköpostilla, jos innostutte tähän keittämiseen. Keittovälineenä on rautapata (yli 10 litraa), joten se kannattaa hommata ensin.

Olen vasta selaillut tätä keittokirjaa, mutta siellä näyttää olevan paljon järkeviä ohjeita kodinhoidosta. Kirjaa tehtäessä ei ole kaupan hyllyt notkuneet keittovälineitä, ruoka-aineita eikä puhdistusaineita. Aika vähillä on tultu toimeen.

Viime viikon toimistopäivänä olin peruuttamassa Miehen Metsästys ja kalastus -lehden ja lehtitalon kanssa päädyimme siihen tulokseen, että lehti tulee edelleen, mutta vain puolella hintaa. Vakuutusyhtiöllemme kerroin miettiväni kilpailutusta ja alensivat hintoja. En vaihtanut yhtiötä - en ainakaan vielä. Nettiyhteyden ja puhelinoperaattorinkin vaihdoin. Kummallista, että pitkäaikaiset asiakkaat ja kestotilaajat maksavat pätkäkäyttäjiä enemmän. Tittelini on nykyään eläkeläisen lisäksi kilpailuasianainen.