Vuosi 1974 oli mulle muutosvuosi. Kirjoitin iltalukiosta ylioppilaaksi, pääsin Tampereen yliopistoon, irtisanouduin osastoavustajan virasta ja muutin asumukseni meidän vanhan keskussairaalan asuntolasta Tampereelle Helenan alivuokralaiseksi. Vuokraemäntäni on mun kanssa samanikäinen ja oli samalla lailla menohaluinen.

Muutoksen käynnisti silloin keväällä kahden kuukauden palkaton lukuloma yo-kirjoituksia varten. Ja se oli tosi tarpeellinen loma. Ehdin silloin tehdä kaiken maailman käsitöitä:

kuvioliivi.jpg  

Ompelin mm. vihreät pitkät housut, varmaankin teryleeniä ja varmasti leveälahkeiset. Ja neuloin tuon kuviosliparin. Oli muuten ensimmäinen kuvioneule, jonka tein. Ja luulin, että viimeinen. Mutta ei ollut. Tuon neulomisinnostuksen tartutti toinen Helena, tai oikeastaan Helena I, joka asuin asuntolassa samassa kerroksessa. Vuokraemäntäni oli tutustumisjärjestyksen mukaan Helena II. Molemmat edelleen ystäviäni.

Tuo kuva näyttää aika hyvin 1970-luvun. Isot ja tosi muodikkaat silmälasit, isokuvioinen ja värikäs ikkunaverho ja ensimmäinen ikioma huonekalu eli rottinkituoli. Taisin jo aikaisemmin kirjoitella, että sairaalan asuntolassa oli tosi tylsän näköisiä kalusteita. Niin tylsiä, että maalasin ne valkoiseksi ja kevään vihreäksi. Jo muuttuivat ihanaksi. Vasta myöhemmin olen hoksannut, että huoneet oli kalustettu Artekin kalusteilla!

Niistä kirjoneuleista

Ei tuo slipari ollut viimeinen. Nyt neuloin Pirkanmaan lapaset. Eikä kuvioneulonnan väliä ollut kuin 41 vuotta!

pirkanmaan%20lapaset.jpg  

Olisinhan voinut ostaa langat Etelä-Pohjanmaan rasoja (=lapaset) varten mutta tässä houkutti nuo langanpätkät, jotka kudotaan yhdessä noiden värillisten silmukoiden kanssa. Tein joskus tenaville tämäntyyppiset ja nyt ajattelin tehdä ittelle tosi lämpöiset lapaset.

Niin että alaspäin olen tässä harrastuksessa mennyt. Se meinasi jäädä kirjoittamatta, että kyllä luinkin tuolla lukulomalla. Ainakin, mitä käsitöiltä ehdin.