Kansanedustajien lomien mittainen loma on minullakin takana ja taas pääsin piireihin. Arvaatkin varmaan, että kansalaisopistosta on kyse.

Entisöinti

Ajattelin keväällä jättää entisöinnin vähemmälle mutta ajatukseksi jäi. Mies haki kotoaan poikamieskämpästään kunnostettavaa:

kirjoitusp%C3%B6yt%C3%A4.jpg  

Postitoimisto poisti aikanaan vanhanaikaisen kirjoituspöydän, jonka Miehen vanhemmat ostivat poikiensa kämppään. Billnäs-pöytä tämä on, muttei se estänyt ihanan vaalean maalipinnan laittamista. Onneks Mies ei aikanaan aivan oikeaoppisesti hionut pintaa ennen maalausta. Nyt se on suht helppo poistaa. Ennen kuvan ottoa ehdin jo kravata keskellä olevaa laatikkoa.

Onko paikkaa, johon ei pojanklopit olisi liimanneet tarroja?

laatikko.jpg  

Paras maalinpoistovehje on sopivan terävä puukko. Se pitää olla oikeassa kulmassa, ettei sillä haukkaa puuta. Onneksi tämä on niin kovaa koivua, että on suht turvallista kravata.

krapaus.jpg  

Ja onneksi Mies ei ollut viittinyt maalata kirjoituspöydän taustaa. Nyt minä pääsen vähemmällä ja alkuperäinen väri löytyy ainakin yläosasta.

takaa.jpg  

Arvelen, että tästä tulee aivan hyvä kirjoituspöytä, kun palautan sen alkuperäisen näköiseksi. Kirjoituspöytä on niin tukevaa tekoa, että pintakäsittely riittää.

Kudontapiiri

Tähän piiriin ei viedä kuin lankoja ja kuteita, mitä en ole vielä tehnyt. Ensimmäinen työ on vielä tuumattavana eikä mulla ole mitään kiirettäkään. On hyvä antaa tilaa uusille piiriin tulleille. 

Kirjallisuuspiiri

Ensimmäisenä luemme japanilaista kirjallisuutta, josta puhumme seuraavassa piirissä. Lainasin Murasakin Genjin tarinan, mutta en ole päässyt alkua pidemmälle. Tuomas Anhavan suomentamat tanka-runot sen sijaan uppoavat muhun. Niinkuin esim.

Vaikka vielä ei
voi paljain silmin nähdä
että on syksy,
jokin tuulen äänessä
saa minut värähtämään.

----- 
Sammutan valon.
Näkyvistä katoaa
esineet, kaikki -
Yksi jää, yksi tähän:
mieliala, mieleni.

------ 

Tule illalla
bambuverhojen läpi,
huoleti tule!
Jos äiti kysyy jotain,
sanon: tuuli kahahti.

------ 

Petyit maailmaan
ja pakenit vuorille.
Entä jos siellä
synkeys valtaa sinut, 
minne sitten paennet?

Näiden runojen fiilingit ehkä katoavat, kun viimeisestä runosta tuli mieleen suomalainen "runo":
Jos lähtee sutta pakoon,
karhu voi tulla vastaan.