Edellisessä jutussa leikin ennen ja tänään -kuvilla talosta. Jossain vaiheessa taisin mainita, että meillä on umpipiha. Näytetään nekin. Harmittaa, että tuli aikanaan otettua liian vähän näitä rappiokuvia.

Taloa vastapäätä on liiveri, katos ja talli.

Rakennuksen toisesta päästä ei ole kuvaa mutta samansorttinen sekin oli.

aa%20liiveri%20v.jpg  

 

aa%20verstas%20u.jpg  

Hirsirakenteisten tallin ja liiverin välissä on laudasta tehty katosalusta. Eipä sinne viedä kovin korkeita ajoneuvoja. Talli on nykyään Miehen verstaana. Ovet on jossain vaiheessa suurennettu. Maalilla saa lähes ihmeitä aikaan. Maalin lisäksi vain katto on uusittu ja liiverin päädystä purettu lautaosa.

Navetta ja puulato

Navetan välikatto oli paikoin romahtanut ja se on purettu kokonaan pois. 

aa%20puulato%20va.jpg  

Navetta on rakennettu ilmeisesti 1930-luvulla. Puuladon rakentamisvuodesta ei ole tietoa, muttei sitä ole aivan viime vuosikymmeninä tehty. 

aa%20navetta%20va.jpg  

aa%20navetan%20sivu%20u.jpg  

Edellistalvi vei navetan päädystä lähes kaikki villiviinit. Odotimme viime kesän, josko juurissa olisi elämää. Ei ollut ja niin aloitamme kasvatuksen alusta. Navetassa on sauna entisessä karjakeittiössä ja tuossa oikealla pannuhuone. Varsinainen navetta on puuvarastona, mehunkeittopaikkana ja isompien töiden verstaana.

aa%20navetta%20u.jpg  

aa%20puulato%20v.jpg  

Tämä puulato-autokatos-Onnela on ainut uusi rakennus, koska vanhaa ei kannattanut korjata. Onnelassa on lämmin verstas entisöintiin ja Miehen töihin sekä kutomo, jossa on kangaspuut.

aa%20puulato%20u.jpg  

Aitta

Aitasta ei ollut ainuttakaan vanhaa kokovartalokuvaa. Olin näköjään enemmän ottanut kuvia, mitä olimme tehneet. Aitan maalasimme muistaakseni ensimmäisenä kesänä ennenkuin kävimme talon kimppuun. Talkoolaisina työkaverit.

aa%20aitta%20v.jpg  

Aitta on vain maalattu ja laitettu uusi huopakatto. Huopa hyväksyy senkin, että katto hiukan lainehtii.

aitta%20u.jpg  

"Puutarha" eli ryteikkö  

Ensimmäinen työ oli majan rakentaminen ja mestarina toimi silloin 12-vuotias poikamme.  

aa%20puutarha.jpg   

Aikaisemmin kerroin, että lapsille oli kova paikka lähteä kodistaan. Ehtona oli, että molempien kaneille tehdään kunnon koti ja otetaan koira. Molemmat toteutettiin. Jami oli meillä lähes 15 vuotta, enkä olisi uskonut, miten kova paikka on koiran kuolema. Mutta Jami oli se, joka vaati joka päivä huolenpitoa ja lenkitystä.

jami.jpg  

Tänä kesänä Mies teki saunan uusiksi. Ensi kesäksi ei ole tiedossa mitään rakennusprojektia. Ellei sitten keksitä. Jos keksitään, keksijä ei silloin taida olla Mies.