Jo parisen viikkoa olen ollut tekevinäni kaikensorttista, kun en ole päässyt kukkien istutukseen. Eihän niitä voi laittaa ruukkuihin laskevan kuun aikana, koska ne eivät kuulemma kasva kunnolla koko kesänä. Odotus päättyy huomenna tiistaina, silloin uusi kuu syntyy ja pääsen töihin.

Tässä joutessani seurasin, kumpi on sitkeämpi; narsissi vai viimevuotinen vaahteran lehti:

kumpi1.jpgkumpi2.jpg  

Tässä vaiheessa tilanne on 1-1. Tarvitaan jatkoaika. Veikkaan narsissin voittavan.

Luonto on kova miehille

Meidän metsikössä ja puutarhassa on kevään tepastellut komea fasaanikukko ja vahtinut kahta naarasfasaania. Vajaa viikko sitten huomasin, että kukko kävelee ontuen ja kulkee lähes kokonaan yhdellä jalalla. Yksin riepu kävelee, koska toinen uljaampi kukko on houkutellut naaraat luokseen. Niin se on, että naiset valitsevat parhaimman.

Konmarituksesta kuolinsiivoukseen

Oletko tutustunut kuolinsiivoukseen. Siitä on Ylen sivuilla hyvä ja lyhyt juttu:

"Unohda konmaritus, aloita kuolinsiivous. Tavaroiden karsimisen trendiä jatkaa nyt ruotsalainen 82-vuotias Margareta Magnusson. Hänen esikoiskirjansa kuolinsiivouksesta on käännetty kohta 30:lle kielelle, vastikään myös suomeksi.

"Yleensä kuolinsiivous suoritetaan jonkun kuoltua. Tällöin kyseinen henkilö on päättänyt päivänsä käymättä läpi ullakkoaan ja vaatekaappejaan, joten sukulaisten on marssittava paikalle ja käärittävä hihansa. Olen tehnyt sen useamman kerran."

Näin kirjoittaa Margareta Magnusson kirjassaan Mitä jälkeen jää - taito tehdä kuolinsiivous. Kaikki alkoi siitä, että Magnusson halusi säästää omat lapsensa raivausurakalta. Hän tyhjensi kellarinsa ja ullakkonsa ja lahjoitti pois turhat tavarat. Samalla hän kirjoitti kirjaa kuolinsiivouksesta.
- Mielestäni ei ole reilua, että kun sinua ei enää ole, perheesi pitää huolehtia kaikesta tavarasta.

Olen pikkuhiljaa alkanut vähentää turhia tavaroista, kun poika jossain vaiheessa vinosti hymyilleen totesi, että heidän riesakseen se kaikki roina jää. Meillä on Miehen arvion mukaan noin 400 neliötä pelkkää varastotilaa aitassa, liiverissä, verstaassa (ent hevostalli), navetassa ja heinäladossa. Tallissa ei ole hevosta eikä navetassa lehmiä, joten säilytystilaa riittää. Ja tyhjällä tilallahan on taipumus täyttyä. Totta poika puhuu.

Tänään menin hellettä pakoon yhteen aittakamariin, josta sain jonkin verran jäteasemalle vietävää tavaraa. Tämä edustakoon poistettavaa tavaraa. Tyhjäsin sieltä muutakin.

potta.jpg  

Uudet mallit ovat korvanneet kolmekymmentä vuotta vanhan potan.

En minä vielä tuon Margaretan oppien mukaan kaikkea siivoa enkä kaikkia varastoja tyhjää. Eihän sitä tiedä, jos vaikka tarttis just tuota tavaraa. Mutta mielessä se pitää olla ja pikkuhiljaa tyhjätä sitä roinaa pois ennenkuin tulemme niin vanhaksi, että pidämme tavaroista tiukasti kiinni eikä mitään saa viedä pois.