Ystäväni Hannele laittaa lukemistaan kirjoista kuvan Pinterestiin. Minä kun en ole vielä tuohon juttuun perehtynyt, ajattelin, että tännehän voin laittaa oman listan. Onpa itsellekin tallennettu, vaikka mulla on Luetut kirjat-vihko. En kerro tässä kirjojen juonta, koska sen jokainen teistä löytää kirjasta:

Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu
Jo tutuksi tullut rikospoliisi Maria Kallio selvittää vankilasta vapautuneen naispedofiilin murhaa. Vaikka aihe oli rankka, pidin kirjasta. Välillä olisin laittanut vauhtia tutkimuksiin, junnausta ja 450 sivua oli hiukan liikaa. Johtuikohan sivumäärästä, kun kirja oli painettu melkein sanomalehtipaperia muistuttavalle paperille?

Elsa Pättikangas: Myöhään kukkivat kukat
Kirjastossa on tälle vuodelle lukuhaaste erityyppisistä kirjoista. Tämä kuului haasteeseen 'Lue kirja, jossa kerrotaan sisaruksista'. Kirjassa kuvataan 30-luvulla pohjalaisessa maalaistalossa asuneita leski-isäntä Mattias Konimäkeä, hänen anoppiaan Eetlaa ja tyttäriä Siikriä, Pettaa ja Malviaa. Otin kirjan epäillen, mutta se sopi tähän lukuhaasteeseen. Luin loppuun vaikkei ollutkaan huippukiinnostava. 

L.M. Montgomery - Sisko Ylimartimo: Alppipolku, elämä ja teokset
Runotyttö- ja Anna-kirjojen kirjoittajan elämäkertaa vietiin kirjassa yhdessä hänen teostensa kanssa. Runotyttö-kirjat ovat mulle aivan ykköskirjat.
Kirjahaaste 6: Lue elämäkerta

Anni Kytömäki: Kultarinta
En päässyt alkua pidemmälle eli luin muutaman kymmenen sivua. Ei kiehtonut vaikka kirjaa on kehuttu. Luen myöhemmin, kun olen vastaanottavaisemmalla päällä.

Vanhaa ja uutta Luopajärveltä
Etsin kirjasta miehen yhden sukuhaaran taustoja.

Sara Gruen: Vettä elefanteille
Kirja ja siitä tehty elokuva oli mun valinta kirjallisuuspiirin helmikuun kokoontumiseen. Aloitin epäillen lukemisen sirkusmaailman vuoksi, mutta sirkukseen menin ja viihdyin siellä. Kirjassa viedään rinnakkain nuorta Jakobia 30-luvun junasirkuksessa ja 90-vuotiasta Jakobia vanhainkodissa muistelemassa sirkusvuosiaan. Hänen kokemuksensa vanhainkodista olivat hupaisia ja surullisiakin, mutta osin naurattivat. 

Elokuva oli pliisumpi kuin "mun filmaama elokuva". Minä tein siitä värikkäämmän. Tuossa oikeassa elokuvassa häiritsi sirkustähti Marleenan roolissa oleva tutun tuntuinen näyttelijä. Mietin ja löysin hänet Blondin koston pääroolista, jossa hän oli hyvä.
Kirjahaaste 17: lue kirja aiheesta, joka ei ole sinulle tuttu ja
25. Lue kirja, jossa on eläimiä.

Seppo Jokinen: Vakaasti harkiten

jokinen.jpg
Tyypillistä Jokista, paljon ihmissuhteita, motiivit kerrottu hyvin ja rikos voi ratketa yllättävästä ja pienestäkin oivalluksesta. Minähän tykkään Jokisesta ja hänen komisario Koskisestaan. Lisätykkäys tulee siitä, kun Seppo Jokinen ja Pirkko Arhippa olivat 15 sitten meidän puutarhassa kirjastomme kirjailijavierailussa.
Kirjahaaste 49: Lue kirja, jossa paha saa palkkansa

... ja sokerina pohjalla

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia

Koiram%C3%A4en%20Suomen%20historia.jpg
Tämän kirjan ostin itselleni ja harmittelin, että olisi voinut ostaa vuosien mittaan enemmänkin Kunnaksen kirjoja. Ovat ne vaan niin mahtavia. Hyvä kertauskirja aikuisille ja oppikirja lapsille. Paljon mielenkiintoisempi kuin aikanaan lukion Suomen historia-kirja.

Kunnaksen ensimmäinen kirja oli muistaakseni Koiramäen talossa, joka on luettu meillä aikanaan lähes risaiseksi. Hyvin olivat lapset kuunnelleet: Kun tytär oli ehkä 5-vuotias, kerroin, että olemme ajatelleet antaa heille viikkorahaa. Jos sen kaikki käyttää karkkeihin, ei voi ostaa mitään muuta mukavaa. Tähän tytär sanoi,  että tuleehan ruoka ja vaatteet talosta. 

Kirjahaasteessa on 60 erilaista haastetta, joten lukemista riittää. Tammikuussa olikin mulla monta lukutuntia.