Vaikka talon isäntä on rakennusalan ammattilainen, ymmärsimme hankkia suunnitelmat vielä viisaammalta. Tämä mies on Juho Yli-Lahti Kuortaneelta, joka on tehnyt korjaussuunnitelmat moniin pohjalaistaloihin. Olimme yhden talven miettineet esim., miten saamme keittiönurkan ja kodinhoitohuoneen oikeaan paikkaan. Juho otti ja nakkas ylisängyn vastakkaiseen nurkkaan ja niin oli keittiön paikka valittu. Ja hyvin olikin.

Tässä pohjakerros.
Kamareihin ei kuvasta poiketen tehty pystymuureja, koska tornit olivat purkukuntoisia. Keittiönurkassa on aika vähän tilaa ja se on kaukana tehokkaasta. Se ei haittaa ruuanlaittoa eikä leipomista. Kuvaan piirretyn pikkuruokapöydän kohdalla on paikallisella puusepällä teetetty iso ruokapöytä, jota käytän myös työpöytänä. Jos olisimme laittaneet keittiön yhteen kamariin, olisi isoin ja paras tila eli tupa jäänyt vähemmälle käytölle. En tykkää nyhjöttää keittiössä, jos muu väki on toisessa huoneessa.

pohja%20I%20krs-normal.jpg

Tässä vintti, joka oli lasten valtakuntaa.
Nyt hallissa on tietokonenurkka, tv, edellisen kotimme olohuone eli sohvat ja kirjahylly. Siellä voin lisäksi tehdä sellaisia hommia, jotka voi jättää väliajaksi levälleen. Lasten huoneet ovat nyt vähällä käytöllä. Yövieraat saavat aina valloittaa koko yläkerran. Yläkerran vessassa on muuten Alavuden vuokrataloista poistettu kylpyamme. Pelkkä suihku voisi aiheuttaa ajan mittaan vesivaurioita. Saunahan meillä on ent. navettarakennuksessa.

Vain huoneet ovat olleet aikanaan lämmitettäviä. Halli ja noi varastot, joita köffiksi sanomme, ovat olleet kylmää tilaa. Nyt kaikki tilat ovat lämpöisiä.

 

pohja%20yl%C3%A4kerta%20-normal.jpg

Löytöjä yläkerrasta

Korjauksen alkuvaiheessa saatiin vinkki, että talosta voisi löytyä kätketty ase. Mies ja poika haravoivat metallinpaljastimella yläkerran lattioita ja tekivätkin löydön. Lattialautojen alla oli säkkiin käärittynä venäläinen Tokarev-puoliautomaattikivääri ja siihen panokset. Ase on hyvin todennäköisesti sotasaalis, jonka joku talossa asuneista miehistä toi rintamalta.

Oma tarinansa on aseenkantoluvan hankinta. Mieheni meni nimismieheltä hakemaan aseenkantolupaa. Nimismies sanoi, että ensin täytyy hakea aseen ostolupa. Tähän mieheni oli sanonut, että olet itse sen myynyt meille. Kun ostimme talon irtaimistoineen pakkohuutokaupasta, allekirjoitimme kauppakirjan nimismiehen kanssa. Kivääriin saatiin aseenkantolupa ja nyt sitä käytetään joskus metsästyksessä.