Olemme innokkaita käyttämään tonttia hyväksemme niin, että siitä saa säästöä (jotta jää rahaa humpuukiin) ja iloakin. Puutarhaa perustettaessa hoksasimme vetää talon rännistä putken alemmaksi metsikön reunaan. 

r%C3%A4nnikaivo-normal.jpg 

Silloin murkkuikäinen poikamme kaivoi tosi kiviseen maahan aikamoisen kolon, johon upotti ison betonirenkaan. Nyt saamme runsaasti sadevettä puutarhan alaosan kasteluun. Edellyttäen tietenkin, että sadetta tulee silloin tällöin. 

kaivosammakko-normal.jpg  

Kaivossa pidetään lautaa, jossa sammakot voivat istuskella uinnin välissä. Kun oikein tarkkaan katsotte, se sammakko näkyy laudan yläpäässä. Lähes päivittäin naapurin lapset käyvät tarkistamassa, onko sammakko paikalla. Tuohon lautaan päädyimme, kun kaivossa oli kuolleita sammakoita, jotka eivät päässeet pois suoraa seinää pitkin.

Jokavuotinen tylsä homma on kaivon putsaus, kun pohjalle kertyy väkisinkin lehtiä ja muuta moskaa. Yleensä teemme sen keväisin, mutta tänä vuonna kevät oli vasta tänään. On se kumma; vaikka olen kaiket päivät kotona, sellaisia hommia jää tekemättä, mitkä töissä ollessa ehti tehdä.

Kun sateesta ei tänään ole tietoakaan, täytimme tämän "kaivon" oman kaivon vedellä. Meidän tontin korkeimmalla kohdalla on vanha kaivo, jossa on ollut hyvä vesi ja joka kuulemma on ollut aikanaan naapurienkin käytössä. Kun kaivon löydettyämme sitä tutkimme, isäntä nosti sieltä polkupyörän ja muuta pienempää romua. Eihän kaivon vesi kelpaa muuhun kuin kasteluvedeksi, mutta hyvä näin. Eipä tarvi käyttää vesijohtovettä, josta pitäisi maksaa vielä jätevesikustannuksetkin.

Tunkiosta omenatarha

Maalaistalossa on luonnollisesti ollut navetan vieressä tunkio, niin meilläkin. Siellä kasvoi voimallisesti horsmaa, nokkosta ja muita kasveja.

tunkio-normal.jpg 

Niinkuin kuvasta näkyy, puutarhatyöt tehtiin rakennusten kohentamisen jälkeen. Navetta on tässä vaiheessa maalattu ja laitettu uusi katto. Tunkiota peratessa ja tasatessa sieltä löytyi runsaati kiviä, joita ei kannattanut kuljettaa minnekään. Ne päätyivät kivikkotarhaksi. 

kivikko-normal.jpg 

Nyt entinen tunkio on omenatarha, jossa on neljä omenapuuta ja pari kirsikkapuuta. Onhan tuo omenatarha mukavampi nimi kuin tunkio!