Alan pikkuhiljaa oppia eläkeläisen elämää lukemisen osalta. Aamupuuron, kahvin ja huushollihommien jälkeen laitoin hellanpesään valakian ja istuin keinutuoliin lukemaan. Eikä ollut edes vaikeata. Pääosin luen kirjat illalla sängyssä ja se on perua työvuosilta. Helmikuun kirjoja on vähemmän, mutta sitä painavampia:

Heikki Ylikangas: Aina sitä jokin naula vetää

ylikangas.jpg

Ylikangas kertoo kiinnostavasti ja kansantajuisesti erityispiirteistä Etelä-Pohjanmaan historiassa. Kirjassa kuljetaan esihistoriasta nykypäivään asti. Mielenkiintoisimpia aiheita minulle olivat
nuijasota
isoviha
asuttaminen - > isojako
tervakauppa
kaksifooninkiset tuparadit
puukkojunkkarit
körtit
v 1918 tapahtumat
siirtolaisuus

Kirjasta sai moneen asiaan selitystä, miksi oli puukkojunkkariaikaa, mitä nuijasota ja isoviha vaikutti alueelle jne. Asiat kiinnostivat niin paljon, että luettuani kirjaston kirjan ostin kirjan itselleni Suomalaisesta kirjakaupasta. Oli muuten viitisen euroa kalliimpi kuin Adlibriksessä. Mietin, että olisinko jostain lukenut, että Adlibris ei maksa veroja tai alveja Suomeen ja siksi pystyvät myymään halvemmalla.

Anni Blomqvist: Meri yksin ystäväni

meri.jpg

Maaliskuun kirjallisuuspiirissä keskustellaan ahvenanmaalaisten kirjailijoiden kirjoista ja minä valitsin omasta hyllystä tämän. Anni Blomqvist on kirjoittanut kirjan Valtterin ja poikansa Tommyn muistolle, joiden laiva upposi merellä ja he hukkuivat eikä heitä koskaan löydetty. Annin kirjailijaura alkoi  tästä kirjasta ja jatkui suuren suosion saavuttaneella Myrskyluodon Maijan sarjalla. Kirjassa Anni palaa aikaan, jolloin hän varttui tytöstä aikuiseksi, seurustelee, menee naimisiin ja elää kalastajan vaimon elämää odotuksineen ja pelkoineen. Anni kuvaa rakkautta ja kiintymystä hienosti, vähäeleisestikin. 

Harmittelen, kun olen poistanut kaikista vähän vanhemmista kirjoistani kansilehdet, niin tästäkin.

Sally Salminen: Katriina

katriina.jpg

Kirjan tarinassa varakkaan pohjalaistalon tytär muuttaa rakkauden perässä varakkaaseen taloon Ahvenanmaalle. Mies osoittautuu kuitenkin köyhäksi haihattelijaksi ja pienen ränsistyneen mökin asujaksi eikä Katriinalla ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä.

Salminen kuvaa köyhän merimiehen perheen, etenkin vaimon ja lasten elämää hienosti ja kiinnostavasti. Olen lukenut kirjan ehkä parikymppisenä ja se jäi mieleen. En muista paljon kirjan sisällöstä mutta kirja jätti pysyvän jäljen minuun. Ja sama tunnelma minulla oli uudestaan lukiessani. Kirja on julkaistu ruotsiksi vuonna 1936 ja luin sen alkuperäisenä käännöksenä. Nyt Juha Hurme on tehnyt kiitosta saaneen uuden käännöksen, jonka varmaan pitää piakkoin lukea.

Googletin kirjan sisältöä ja osuin ylen sivulle, jossa Juha Hurme keskustelee kirjasta Seppo Puttosen kanssa. Aivan mielenkiintoista kuunneltavaa. Jos kiinnostaa, tässä linkki.  

Harju - Jakobsson: Suomen yleiskartta 1863-1963

kartta.jpg

Karttakirja, jossa on vähän teitä ja 1800-luvun talojen sijainteja. Tämä sopii vanhojen kirkonkirjojen ja pitäjähistorioiden kaveriksi. Omaa kotikylääni ei siinä vielä ollut, koska kylässä oli pääosin rintamaiden talojen torppia. Paikan kuitenkin tunnistin Koukkuluomasta. Minä tykkään kartoista! Blomqvistin ja Salmisenkin kirjat luin karttakirja vierelläni.

pjoki.jpg  

Onhan täällä myös meidän talon paikka.