Eräs blogini seuraaja luki mun piimävellin keitosta ja pyysi ohjetta. Joillekin piimävelli voi olla aika outo ruoka mutta onhan siitä kirjoitettu. Googletin piimävelliä ja sain 3680 tulosta. Reseptejä on niin monta kuin on keittäjääkin mutta vaatimattomasti kirjoittaen minä teen maailman parasta piimävelliä.

Aika rehvakkaasti kirjoitettu mutta sille on selvä peruste. Äitini on tehnyt "aina" piimävelliä tai ehkä noin 1940-luvulta saakka. Hänelle satakuntalaisena ei ennen pohjanmaalle tuloa tämä ruoka ollut lainkaan tuttu. Muistelisin, ettei piimävelli ainakaan lapsena oikein hyvin maistunut. Vasta aivan aikuisena löysin uudestaan tämän ruuan. Kun äiti vielä eli ja laittoi ruokaa, hän keitti aina piimävellin mun kotonakäyntipäivänä. Sitten soitettiin lähellä asuva veljen vaimo ja niin me kolme naista söimme koko kattilallisen. Silloin totesin, että äiti tekee maailman parasta piimävelliä. 

Pyysin äidiltä tarkkaa ohjetta mutta hän sanoi, ettei sellaista ole. Hän laittaa kattilaan aineet näppituntumalla. No, se näppituntuma sitten kerran mitattiin tarkkaan ja minä kirjoitin eri vaiheet ylös. Siitä lähtien olen harjoitellut ja mielestäni olen saanut aika lähelle äidin tekemää ruokaa. Kun äitiä ei enää ole, silloin minähän teen saman reseptin noudattajana maailman parasta piimävelliä?

Se menee näin:

Kattilaan litra vettä ja sen kiehuessa lisätään ½ dl riisiä ja rusinoita epämääräinen määrä (mitä pussista sormiin saa).

IMG_1720-normal.jpg  

Anna riisien ja rusinoiden kiehua kymmenisen minuuttia. Tee sillä aikaa klimppitaikina, johon laitat yhden munan, desin maitoa, ripauksen suolaa ja vehnäjauhoja. Taikina pitää olla sopivan pehmeä, jotta siitä saa mukavasti pikkulusikalla pieniä klimppejä. Pieniä siks, että ne paisuvat hieman kypsyessään. Veden kattilassa pitää kiehua klimppien laitonkin ajan.

IMG_1725-normal.jpg  

Seuraavaksi laitan siirappia kolme kauhallista. Tuo on epämääräinen mitta mutta käytän tätä kaupasta saatavaa muovikauhaa mittana.

IMG_1727-normal.jpg 

Keitos saa poreilla hieman koko ajan, jotta klimpit kypsyvät. Seuraavaksi mittaan ½ litraa talouspiimää (ei rasvatonta eikä mitään asidofiiluksia ym.), lisään pieneen tilkkaan piimää runsaan ruokalusikallisen vehnäjauhoja sakeuttamaan liemen. Nämä nakkaan kattilaan seuraavaksi. Annan tämän jälkeen kiehua pari minuuttia ja lisään noin puoli pikkulusikallista suolaa.

Paras ainesosa tulee viimeisenä eli kotijuusto.

IMG_1735-normal.jpg  

Pienin Juustoportin neljännesjuuston pieniksi kuutioiksi ja lisään velliin. Käytän aina alkuperäistä leipäjuustoa, en mitään kevytvaihtoehtoja. Kun juustot ovat vellissä pehmenneet, on ruoka valmis tarjottavaksi.

IMG_1737-normal.jpg

Tässä se on.
Ehkä hieman epämääräisen näköinen mutta herkullinen. Joku keittäjä Googlessa kertoi, että piimävelli on parasta jääkylmänä. Nämä ovat niitä makuasioita, mutta me syömme sen aivan lämpimänä. Meillä on vielä yksi vaihe ennen syömistä:

IMG_1739-normal.jpg  

Minä siirrän lautaselleni tulleet rusinat aina isännän lautaselle. Hän tykkää niistä, minä en. Ja sitten nam!

Parilla kertaa syömme koko kattilallisen. Toisella kertaa lämmitämme ennen syömistä. 

Tarjosimme tamperelaiselle ystävällemme Helenalle piimävelliä. Jonkin verran hän sitä söi mutta sanoi, ettei toiste tartte enää tarjota. Ei ymmärrä hyvän päälle!

Tässä ohje lyhennettynä:

1 l     vettä
½ dl  riisiä
         rusinoita
3 kauhallista siirappia
½ l    piimää (riittävän vanhaa)
1 rkl  vehnäjauhoja
½ tl   suolaa
         kotijuustoa

Klimppitaikina
1       muna
1 dl   kevyt/täysmaitoa
         ripaus suolaa
         vehnäjauhoja